Tiada perjanjian antara Arab Saudi dan Israel

BERLIN, 19 OGOS – Arab Saudi berkata hari ini bahawa ia tidak akan mengikut Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan menjalin hubungan diplomatik dengan Israel sehingga negara Yahudi itu memeterai perjanjian damai dengan Palestin.

Menteri Luar Negeri Saudi, Putera Faisal bin Farhan memberitahu wartawan dalam kunjungannya ke Berlin bahawa “perdamaian mesti dicapai dengan Palestin” berdasarkan perjanjian antarabangsa sebagai syarat untuk memulihkan hubungan dengan Israel.

“Setelah ia tercapai, semua perkara dapat dilakukan,” katanya. Perjanjian Israel-UAE minggu lalu adalah satu-satunya perjanjian ketiga yang dicapai Israel dengan negara Arab, selepas Mesir dan Jordan, dan meningkatkan prospek perjanjian serupa dengan negara-negara Teluk pro-Barat yang lain.

Sehingga sekarang, Arab Saudi, ekonomi terbesar di dunia Arab, telah berdiam diri mengenai perjanjian itu, tetapi pegawai tempatan telah memberikan petunjuk Riyadh tidak mungkin mengikuti jejak sekutu utamanya meskipun menerima tekanan AS.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian penting, Israel bersetuju untuk menggantung pemisahan wilayah Tebing Barat yang diduduki, walaupun Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengatakan rancangan itu tidak dibatalkan dalam jangka panjang. – AFP

Menteri Luar Negeri Jerman, Heiko Maas dan Menteri Luar Arab Saudi, Putera Faisal bin Farhan Al-Saud menghadiri sidang media bersama di Berlin, kelmarin. – AFP