Tidak perlu tangguh capai cita-cita

MIRI – Ketika kita menghadapi pandemik koronavirus tidak bermaksud anda harus menghentikan pendidikan tinggi.

Pada kebiasaannya, menjadi akauntan atau jurutera memerlukan masa tiga hingga empat tahun dan sebarang kelewatan memulakan kursus anda sekarang hanya bermaksud kelewatan dalam mencapai cita-cita kerjaya anda, tetapi itu tidak semestinya berlaku.

Sekiranya anda ingin mengekalkan rancangan pendidikan anda dan memulakan awal kerjaya universiti anda, anda boleh memilih jalan yang diambil oleh pelajar yang baharu mendaftar dalam program Pengajian Asas di Curtin University Malaysia (Curtin Malaysia) walaupun terdapat wabak koronavirus.

Curtin Malaysia menawarkan program asas dalam Kejuruteraan dan Sains, Perdagangan dan Kesenian, yang merupakan program intensif satu tahun yang dirancang untuk mempersiapkan pelajar dengan pengetahuan dan kemahiran asas untuk pengajian sarjana yang berkesan. Pengambilan program adalah pada bulan Mac, Ogos dan Disember setiap tahun.

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan pertama kali diumumkan oleh kerajaan, dan kampus Curtin Malaysia akan ditutup sementara buat ketika ini, para pelajar yang baharu mendaftar akan mengikuti orientasi mereka sebelum bermulanya kelas semester pertama.

Curtin Malaysia, kampus antarabangsa terbesar Universiti Curtin, memberi reaksi positif terhadap keadaan baharu, kelas, tutorial dan bengkel bergerak pantas ke ruang dalam talian agar pelajarnya dapat meneruskan pembelajaran yang berkesan.

Infrastruktur dan kepakaran digital serta kemampuan menyesuaikan diri dengan staf dan pelajarnya telah membolehkan Curtin Malaysia berkembang maju ketika Perintah Kawalan Pergerakan. – Gambar serahan Curtin University