Tiga maut bas pelancong terbalik

MONTREAL, 19 JULAI – Sebuah bas pelancong glasier terbalik semalam di sebuah tempat pelancongan popular di Rockies Kanada, membunuh tiga orang dan mencederakan beberapa yang lain, menurut laporan berita.

Kenderaan itu terbabas di jalan raya berhampiran Padang Ais Columbia di Taman Negara Jasper, Alberta, kata penyiar CBC.

Gambar yang disiarkan oleh media menunjukkan bas warna merah dan putih yang terbalik, dilengkapi dengan tayar trak besar yang dikhaskan untuk berjalan di atas ais, di cerun berbatu di bawah jalan raya di kawasan glasier. Bas hilang kawalan dan bergolek menuruni bukit, beritahu saksi Vanja Krtolica kepada akhbar Globe dan Mail.

“Secara tiba-tiba, semua orang mula menjerit disebabkan mereka melihat bas hilang kawalan,” kata Krtolica, yang berada dalam bas yang sama.

“Bas melelong-lelong menuruni bukit yang curam dan hilang kawalan,” beritahunya kepada akhbar. Bas itu milik Pursuit, sebuah syarikat yang membawa pelancong untuk melawat Glasier Athabasca, yang merupakan salah satu ‘jari kaki’ Padang Ais Columbia, kata CBC. Daripada 27 penumpang dalam bas, “tiga orang dewasa disahkan mati, selain beberapa penumpang yang cedera parah,” kata Polis Diraja Jasper Kanada dalam satu kenyataan, dipetik oleh Global News.

Perkhidmatan Kesihatan Alberta berkata 24 pesakit dibawa ke hospital di Edmonton, Grande Prairie, Hinton dan Calgary. – AFP