Tiga maut dalam keganasan Tebing Barat

JENIN, WILAYAH PALESTIN, 31 MAC – Pasukan keselamatan Israel hari ini menyerbu sebuah bandar Tebing Barat selepas tiga serangan maut menggegarkan negara Yahudi itu dalam tempoh lebih seminggu, dengan dua rakyat Palestin ditembak mati dan ketiga terbunuh selepas melancarkan serangan tikaman ke atas sebuah bas.

Keganasan berlaku selepas seorang warga Palestin yang bersenjatakan senapang M-16 membunuh lima orang awam Israel di jalan-jalan Bnei Brak, sebuah bandar Yahudi Ortodoks berhampiran Tel Aviv Selasa lalu.

Tembakan itu membawa kepada 11 orang yang terbunuh dalam serangan yang dilakukan sejak 22 Mac oleh orang Arab Israel dan Palestin, termasuk dua pembunuhan yang dikaitkan dengan kumpulan Islamic State (IS).

Pertumpahan darah terbaharu meletus di bandar Jenin, Tebing Barat hari ini apabila tentera Israel melancarkan operasi untuk menangkap suspek yang dikaitkan dengan serangan Bnei Brak membalas tembakan selepas ditembak, kata tentera.

“Semasa aktiviti itu, lelaki bersenjata Palestin melepaskan tembakan ke arah tentera yang bertindak balas dengan tembakan,” kata tentera, sambil menambah seorang askar dimasukkan ke hospital.

Kementerian Kesihatan Palestin berkata ‘pasukan pendudukan Israel’ membunuh dua rakyat Palestin, lelaki berusia 17 dan 23 tahun, di Jenin dan 15 lagi cedera.

Tentera Israel kemudian mengesahkan kepada AFP bahawa pasukan keselamatan telah “menjalankan operasi” di Jenin untuk menangkap suspek yang dikaitkan dengan serangan Bnei Brak. – AFP

Pasukan keselamatan Israel memeriksa tempat kejadian serangan tikaman dalam bas berhampiran penempatan Elazar di Tebing Barat. – AFP