Tiga terbunuh akibat letupan gas di sebuah restoran

ABU DHABI, 31 OGOS – Tiga orang terbunuh dalam letupan gas di restoran di ibu negara Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan pusat perniagaannya Dubai, kata media negara dan pertahanan awam hari ini.

“Dua orang terbunuh dalam letupan di sebuah restoran di ibu negara disebabkan oleh penyambungan gas,” kata pejabat media kerajaan Abu Dhabi.

“Menurut siasatan di lokasi, kejadian itu disebabkan oleh penyelarasan yang tidak tepat pada kelengkapan kontena gas setelah pengisian bahan bakar,” katanya. Pejabat Media Kerajaan Abu Dhabi dalam kenyataannya berkata, mangsa yang terbunuh adalah seorang yang berada berhampiran lokasi kejadian, manakala seorang lagi terkena serpihan ketika melalui lokasi berkenaan.

Polis di UAE mengatakan yang lain cedera ringan hingga sederhana. Kejadian seperti ini jarang berlaku di UAE yang ultra moden, yang mengikuti langkah keselamatan dan kesihatan yang ketat.

Di negara jiran Dubai, seorang terbunuh dalam satu lagi letupan akibat kebocoran gas, menurut jurucakap Pertahanan Awam Dubai. Dia mengatakan api berjaya dikawal dalam 33 minit, dan siasatan sedang dijalankan.

Penduduk berkata, mereka terdengar letupan yang menyebabkan serpihan bertaburan di seberang jalan di hadapan sebuah bangunan di bandar itu kira-kira jam 10 pagi waktu tempatan.

“Kami mendengar letupan kuat, diikuti oleh asap tebal dari lokasi di bangunan berkenaan,” kata penduduk berhampiran. – AFP