TikTok lancar program perkongsian pendapatan iklan

NEW YORK, 5 MEI – TikTok semalam mengumumkan program perkongsian pendapatan iklan dengan pemaju paling berpengaruh platform media sosial, hampir memperoleh model yang telah pun digunakan oleh pesaingnya.

Aplikasi format video singkat itu telah menjadi amat popular dalam beberapa tahun ini dengan lebih satu bilion pengguna aktif di seluruh dunia, tetapi telah menerima kritikan kerana tidak menyediakan cara untuk pemaju mengaut keuntungan daripada isi kandungan.

Di bawah program Tiktok Pulse baharu, syarikat boleh menempatkan iklan mereka bersebelahan dengan isi kandungan pengguna dalam kategori khusus, termasuk kesihatan, fesyen, memasak, permainan dan lain-lain – dan pemaju akan menerima bayaran.

“Kami akan mula meninjau program perkongsian pendapatan iklan pertama kami dengan pemaju, tokoh awam dan penerbit media,” kata syarikat, subsidiari firma teknologi China ByteDance, dalam satu kenyataan.

“Kami menumpu kepada pembangunan penyelesaian pemerolehan wang di pasaran supaya pemaju rasa dihargai di Tiktok.”

Hanya akaun dengan sekurang-kurangnya 100,000 pelanggan yang layak untuk menyertai fasa pertama program ini, kata TikTok.

Pengurus Besar firma di Amerika Utara, Sandie Hawkins memberitahu laman web teknologi The Verge bahawa Pulse akan dilancarkan di Amerika Syarikat pada Jun, dan pemaju yang diluluskan akan menerima bayaran 50 peratus daripada pendapatan iklan.

Pada 2021, TikTok menjana pendapatan berjumlah 4.6 bilion dolar, menurut penerbitan industri Business of Apps.

Rangkaian sosial lain yang menumpu pada video, seperti YouTube, Instagram dan Snapchat, telah pun melaksanakan sistem perkongsian pendapatan. – AFP