Wednesday, October 4, 2023
29.8 C
Brunei

  -

  Timbang dulu sebelum naik

  WELLINGTON, 31 MEI – Syarikat penerbangan kebangsaan New Zealand meminta penumpang untuk berdiri di atas penimbang sebelum mereka menaiki penerbangan antarabangsa.

  Air New Zealand berkata ia mahu menimbang 10,000 penumpang semasa tinjauan selama sebulan supaya juruterbang dapat mengetahui dengan lebih baik berat dan keseimbangan pesawat mereka sebelum berlepas.

  Walau bagaimanapun, nombor dari penimbang tidak akan berkelip untuk dilihat oleh semua orang. Tidak akan ada paparan yang kelihatan di mana-mana, syarikat penerbangan itu berjanji, dan data timbangan akan kekal tanpa nama walaupun kepada kakitangan syarikat penerbangan.

  “Kami menimbang segala-galanya yang ada di dalam pesawat dari kargo, makanan di atas kapal, hingga bagasi di tempat simpanan,” kata Alastair James, pakar peningkatan kawalan muatan untuk syarikat penerbangan itu, dalam satu kenyataan. “Bagi pelanggan, kru dan beg kabin, kami menggunakan berat purata, yang kami dapat daripada melakukan tinjauan ini.”

  Sememangnya angka itu diperlukan oleh badan pemerhati industri kebangsaan, Pihak Berkuasa Penerbangan Awam.

  Dalam foto yang disediakan oleh Air New Zealand ini, seorang wanita menyerahkan begnya kepada seorang kakitangan untuk ditimbang sebelum penerbangan di Auckland, New Zealand, baru-baru ini. – AP

  Di bawah peraturan pihak berkuasa tersebut, syarikat penerbangan mempunyai pelbagai pilihan untuk menganggarkan berat penumpang. Satu pilihan ialah menjalankan tinjauan secara berkala seperti yang dilakukan oleh Air New Zealand untuk menetapkan berat purata. Pilihan lain ialah menerima berat standard yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

  Pada masa ini, berat badan yang ditetapkan pihak berkuasa untuk orang berumur 13 tahun ke atas ialah 86 kilogram, yang termasuk bagasi tangan. Pihak berkuasa kali terakhir mengubah purata berat penumpang pada 2004, meningkatkannya daripada 77 kilogram.

  Statistik kesihatan menunjukkan rakyat New Zealand semakin berat. Tinjauan kesihatan kebangsaan terkini meletakkan kadar obesiti dewasa pada 34 peratus, meningkat daripada 31 peratus setahun sebelumnya. Kadar obesiti kanak-kanak meningkat kepada 13 peratus, meningkat daripada 10 peratus setahun sebelumnya.

  Penumpang dalam penerbangan domestik Air New Zealand diminta menimbang dalam beberapa tahun yang lalu.

  James berkata tiada apa yang perlu ditakuti penumpang dengan memijak penimbang.

  “Ia mudah, ia secara sukarela, dan dengan menimbang, awda akan membantu kami menerbangkan awda dengan selamat dan cekap, setiap masa,” katanya.

  Syarikat penerbangan itu berkata tinjauan itu bermula minggu ini dan akan berlangsung hingga 2 Julai. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di Taiwan

  TAIPEI, 4 OKT - Penerbangan dibatalkan dan sekolah ditutup di beberapa bahagian di Taiwan pada hari ini ketika pulau itu bersiap sedia menghadapi angin...