Tingkat kesedaran melalui kemahiran literasi maklumat

MIRI – Bahagian Perpustakaan dan Pembelajaran Umum di Universiti Curtin Malaysia (Curtin Malaysia) baru-baru ini mengadakan bengkel Kemahiran Literasi Maklumat (ILS) untuk pelajar-pelajar dari dua buah sekolah menengah di Miri iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Lutong pada 18 Januari dan Sekolah Kerajaan Menengah Merbau pada 18 Februari lalu.

Bengkel tersebut diadakan setiap tahun sebagai sebahagian daripada inisiatif penglibatan komuniti Perpustakaan & Pembelajaran Umum.

Bengkel ILS ini telah banyak diadakan di sekolah-sekolah menengah di Miri dengan memberikan keyakinan bahawa ia merupakan satu kemahiran penting bagi setiap pelajar harus diperolehi untuk membolehkan mereka bersedia sepenuhnya untuk memasuki peringkat pengajian tinggi.

Maklumat literasi dianggap salah satu ciri utama perkhidmatan perpustakaan dan untuk seorang pelajar universiti, ia adalah kemahiran penting untuk membolehkan mereka menjadi pelajar yang luar biasa. Berdasarkan ini, objektif perpustakaan untuk bengkel tersebut yang telah dijalankan secara aktif selama lima tahun terakhir adalah untuk membantu para pelajar bersedia untuk memasuki pendidikan tinggi.

Bengkel yang dijalankan di universiti itu telah dilakukan oleh sekumpulan pustakawan universiti yang diketuai oleh Nora Hii bersama dengan pasukan perpustakaannya.

Pelajar dari SMK Merbau semasa sesi bengkel di perpustakaan Curtin Malaysia.
Pelajar SMK Merbau bergambar di kampus Curtin Malaysia yang indah.

Literasi maklumat adalah satu kemahiran yang penting untuk dikuasai sebelum mengikuti pendidikan tinggi dan dengan tuntutan yang sentiasa berubah dalam sistem pendidikan, pelajar perlu dilengkapi kemahiran seperti memahami World Wide Web, bagaimana membezakan antara fakta dan fiksyen, dan yang paling penting, isu etika dan undang-undang untuk mendapatkan dan menyebarkan maklumat dalam talian.

Bengkel ini juga merangkumi kepentingan menjadi pengguna Internet yang beretika dengan membantu mereka untuk menghakimi setiap maklumat yang terdapat di Internet. Maklumat yang meluas dilihat dalam masyarakat hari ini dengan keadaan peranti terbaharu yang kini mampu menghubungkan semua orang ke seluruh dunia, sehingga melakukan berita palsu dan maklumat menjadi semakin sukar untuk dibezakan dari fakta. Bengkel yang dijalankan dapat membantu pelajar memahami pentingnya menyebarkan maklumat kepada orang yang tepat, dan pada masa yang tepat dengan tujuan yang tepat.

Para guru dan pelajar yang telah mengambil bahagian telah menyatakan bahawa bengkel ini adalah pembuka mata yang nyata, terutamanya apabila menilai kandungan Internet dan laman sesawang, dan belajar menggunakan sumber dalam talian sebagai alat pendidikan dan perolehan pengetahuan yang berguna.

Bahagian Perpustakaan & Pembelajaran Umum mempunyai lebih daripada 4,000 pelajar dan kakitangan di universiti. Kemudahan yang termasuk dalam perpustakaan ini ialah ruangan seluas kira-kira 16,100 kaki persegi di tiga tingkat, yang dilengkapi dengan dua kawasan kajian umum di seluruh kampus. Tiga ruang yang digabungkan boleh memuatkan lebih daripada 700 orang.

Koleksi semasa perpustakaan tersebut terdiri daripada kira-kira 32,800 buah buku bercetak, 4,300 bahan audio-visual, 500 buah jurnal bercetak, 420,000 buku elektronik, 160,000 jurnal elektronik dan 600 pangkalan data dalam talian. Dengan teknologi digital terkini dan akses Internet, sumber dalam talian yang luas dapat diakses dengan mudah oleh pengguna di mana saja dan pada bila-bila masa.

Membantu pengguna memperoleh Kemahiran Literasi Maklumat adalah sebahagian besar daripada perkhidmatan perpustakaan yang disediakan. Semua pelajar baharu di universiti digalakkan menghadiri latihan ILS yang bertujuan untuk melengkapkan mereka dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk mengemudi dan menggunakan semua perkhidmatan perpustakaan, terutamanya sumber dalam talian.

Ia juga melibatkan para pelajar melalui acara tahunan ‘Library Explore Day’, di mana kakitangan perpustakaan mempamerkan perpustakaan dan perkhidmatannya kepada pelajar melalui pondok maklumat, pameran dan permainan interaktif. Idea asasnya adalah untuk memperkenalkan perpustakaan sebagai ruang moden, kaya dengan teknologi dan pelbagai fungsi.