Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

Tingkat literasi kewangan wanita

-

Oleh Sim Y. H.

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 MAC – Bersempena Hari Wanita Antarabangsa, Bank Baiduri telah menghoskan satu acara maya bertajuk Glow Up Friday: Women Empowerment Event 2022, hari ini.

Menurut kenyataan dikeluarkan oleh bank itu, acara bukan sahaja bermatlamat untuk mempromosikan pendidikan kewangan dalam kalangan wanita malah memperkasa mereka bagi membantu sesama wanita menangani pandangan berat sebelah (bias) dengan menawarkan sokongan serta tempat untuk mengadu.

Selain daripada segmen perancangan kewangan yang dikendalikan oleh Pengurus Bahagian Pengurusan Kekayaan Bank Baiduri, Dayang Siti Aminah binti Haji Abdul Rahman, acara itu turut mengetengahkan segmen latihan kekuatan wanita yang disampaikan oleh jurulatih kecergasan dan pemilik bersama 673 Jerudong, Dayang Liyana binti Sidek diikuti dengan segmen menyokong ibu-ibu baharu di tempat kerja yang disampaikan oleh petugas komuniti dan belia serta pemudah cara terlatih, Dayang Rasyidah binti Samah.

Acara maya itu telah disertai oleh lebih 90 orang peserta dan diserikan dengan persembahan artis tempatan, Dayang Fatin Muzni dan Awang Azzniel Yunus.

Ketua Komunikasi dan Pemasaran Strategik Kumpulan Bank Baiduri, Ng Yick Wei berkata, sebagai sebuah institusi kewangan yang komited kepada memupuk diversiti dan keterangkuman, adalah menjadi salah satu objektif bank untuk membantu individu menempuh halangan yang mencegah mereka daripada meraih kejayaan kewangan.

Beliau menambah acara yang diadakan menjadikan platform bukan sahaja dapat meningkatkan kesedaran mengenai pentingnya literasi kewangan bagi wanita tetapi ia juga menyediakan peluang dan memacu perbincangan mengenai bagaimana wanita boleh berjaya, berkembang dan secara positif kepada komuniti masing-masing.

Di samping itu, risalah yang mengandungi contoh bagi tip menyimpan, bajet dan berbelanja serta juga idea-idea bagi pendapatan sampingan untuk membantu wanita dalam perjalanan mereka menjadi lebih yakin, boleh juga dimuat turun daripada laman sesawang Baiduri.

Salah satu segmen yang diadakan semasa acara maya berkenaan. – Gambar serahan Bank Baiduri
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -