Tingkat pengeluaran gandum bantu keselamatan makanan negara

MENOUFIA, MESIR – Talaat al-Sisi, seorang petani Mesir yang telah berdikari dalam menghasilkan gandum untuk keluarganya selama bertahun-tahun, memutuskan untuk mengembangkan pengeluaran gandum untuk negaranya, yang menderita akibat bekalan global gangguan rantaian dan kenaikan harga semasa konflik Rusia-Ukraine.

“Musim depan, saya akan memperbesarkan tanah saya untuk menanam gandum bagi membantu negara mendapatkan bijirin,” kata lelaki berusia 50 tahun itu kepada Xinhua ketika dia berjalan melalui ladangnya yang terletak di Menoufia Governorate, utara ibu kota Kaherah.

Al-Sisi berkata dia akan menambah ladang gandumnya daripada enam kepada 13 feddan (1 feddan bersamaan 1.038 ekar).

Beliau berkata kerajaan telah membantu petani untuk menghasilkan tanaman yang banyak dan berkualiti tinggi, menyediakan mereka dengan benih, baja dan penjagaan pertanian.

“Pada penghujung musim, kerajaan sentiasa membeli hasil tanaman daripada petani dengan harga yang berpatutan. Saya rasa sudah tiba masanya untuk membantu negara saya,” katanya.

Kelihatan seorang petani menunjukkan gandum di ladang. – Xinhua
Seorang petani bekerja di ladang gandum di Qalyubia Governorate, Mesir. – Xinhua

Al-Sisi merancang untuk membesarkan atau telah membesarkan ladang gandum mereka, sebahagiannya kerana ia penting untuk keselamatan makanan Mesir, pengimport gandum terbesar di dunia.

“Menghasilkan gandum di rumah menjamin kehidupan rakyat kita dan generasi akan datang,” katanya.

Mesir pernah mengimport kira-kira 12 juta tan gandum setiap tahun, tetapi jumlah itu menurun dengan ketara pada 2021 kepada kira-kira 5.5 juta tan selepas beberapa tahun penambakan tanah pertanian dan penanaman gandum tempatan.

Jumlah hasil tanaman gandum pada musim ini dijangka mencecah sehingga 10 juta tan, kata Menteri Pertanian Mesir El-Sayed El-Quseir dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Berkat usaha kerajaan menggalakkan petani mengembangkan tanah pertanian mereka, keluasan tanaman gandum telah melebihi 3.6 juta ekar, kata menteri itu.

Menteri itu menegaskan Mesir mempunyai rizab strategik untuk tanaman gandum yang mencukupi untuk empat hingga lima bulan, menggesa petani meningkatkan penghantaran gandum kepada kerajaan.

Untuk menggalakkan petani menjual pengeluaran gandum mereka, kerajaan Mesir juga telah menaikkan harga perolehan tahun ini dan mengumumkan musim bekalan gandum akan bermula pada 1 April, bukannya pertengahan April, dalam usaha untuk menahan rizab strategik.

Selain itu, Mesir melarang eksport gandum, kacang fava, lentil, pasta, dan semua jenis tepung untuk tiga bulan akan datang untuk dapat menyediakan berjuta-juta rakyatnya bekalan makanan utama pada harga yang lebih rendah daripada pasaran di bawah sistem catuan subsidinya.

“Kawasan pertanian di Mesir adalah terhad, dan berusaha menambah tanah pertanian baharu melalui penambakan tanah padang pasir memerlukan masa, usaha dan kos yang tinggi,” kata pakar ekonomi Mesir Karim Al-Omda kepada Xinhua.

Beliau berkata kerajaan berminat untuk menyediakan keperluan gandum dengan bergantung kepada pengeluaran tempatan dalam usaha mengekang inflasi dan memastikan disiplin pasaran. – Xinhua