Tingkat pengetahuan pengusaha koperasi

Oleh Sim Y. H.

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 12 Jan – Bahagian Koperasi dan Industri Kotej, Jabatan Tenaga dan Perindustrian, Jabatan Perdana Menteri, melaksanakan pelbagai program untuk mengembangkan dan menambah ilmu pengetahuan para ahli koperasi secara berterusan ke arah meningkatkan pembangunan koperasi.

Salah satu program yang dilaksanakan ialah Program Latihan Pemprosesan Buah-buahan Koperasi-koperasi Pertanian, menurut Pegawai Kemajuan Koperasi, Dayang Norhazamiah binti Hamid.

Beliau yang juga Ketua Penyelaras bagi program latihan berkenaan berkata, ia merupakan program bagi meningkatkan pembangunan koperasi pertanian dan untuk menggalakkan koperasi pertanian dalam kegiatan perniagaan tani iaitu pemprosesan produk pertanian.

“Usaha itu juga akan meningkatkan pendapatan koperasi pertanian melalui pemasaran produk pertanian yang mempunyai nilai tambah,” katanya semasa berucap pada Majlis Penutup Program Latihan berkenaan yang berlangsung di Auditorium iCentre, Anggerek Desa, Berakas, hari ini.

Menurut Dayang Norhazamiah, menerusi latihan dan program itu, para peserta akan mendapat bimbingan untuk meningkatkan tadbir urus dalam koperasi dan pengurusan perniagaan termasuk konsep pemasaran dalam usaha untuk meningkatkan daya saing koperasi pertanian.

Dayangku Khairunnisa menyampaikan sijil kepada para peserta program latihan berkenaan.
Dayangku Khairunnisa menyampaikan sijil kepada para peserta program latihan berkenaan.
Dayangku Khairunnisa bergambar-ramai dengan para peserta program latihan yang diraikan di majlis berkenaan.
Dayangku Khairunnisa bergambar-ramai dengan para peserta program latihan yang diraikan di majlis berkenaan.

“Saya berharap agar objektif program ini dapat dicapai terutamanya dalam menaikkan taraf koperasi pertanian yang sedia ada kepada koperasi menengah melalui penubuhan pusat pengumpulan, pengedaran, pemprosesan dan pemasaran buah-buahan sebagai aktiviti perniagaan teras, bukan hanya memberi tumpuan kepada aspek pengeluaran hasil pertanian,” jelasnya.

Beliau berkata, adalah menjadi harapan Bahagian Koperasi dan Industri Kotej supaya ilmu yang diperoleh para peserta program latihan dapat diamalkan dan dikongsi bersama ahli-ahli koperasi yang lain.

Program latihan selama 22 hari itu dihadiri oleh seramai 28 orang peserta yang bermula daripada 26 November 2016. Ia dianjurkan oleh Bahagian Koperasi dan Industri Kotej, Jabatan Tenaga dan Perindustrian di Jabatan Perdana Menteri dengan kerjasama IMBRU Essential Oil Enterprise selaku fasilitator latihan.

Pada majlis penutup hari ini, para peserta menerima sijil masing-masing yang disampaikan oleh Pegawai Kemajuan Koperasi, Dayangku Khairunnisa binti Pengiran Haji Zahari.