Tingkat prestasi ekonomi

BRUSSELS, 11 Julai – Menteri Kewangan di zon Euro 19 negara itu mengumumkan kelmarin untuk mengamalkan frasa yang lebih sesuai untuk menggambarkan prestasi ekonomi yang lebih baik daripada yang dijangkakan.

“Kami mempunyai beberapa perdebatan mengenai sama ada kita masih boleh bercakap mengenai fasa pemulihan atau sama ada kita kini dalam fasa pengembangan,” kata Ketua Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem pada sidang akhbar semasa mesyuarat bulanan Eurogroup.

Perbincangan itu tertumpu kepada fakta, di mana para menteri kewangan telah melihat 16 suku pertumbuhan berturut-turut dalam zon mata wang tunggal ketika mereka dijangka mengambil fiskal untuk tahun depan, kata Dijsselbloem, yang juga Menteri Kewangan Belanda.

“Kapasiti pengeluaran ditutup, dan bagi sesetengah negara sudah ditutup. Risiko deflasi hilang dan tidak ada tanda langsung dalam ekonomi kita,” katanya.

Berdasarkan prestasi itu, kedua-dua Suruhanjaya Eropah dan Lembaga Fiskal Eropah telah menasihatkan sikap netral, Presiden Eurogroup menambah.

Ketua itu mengatakan bahawa keadaan ekonomi akan diambil kira apabila menteri kewangan menyediakan rancangan belanjawan negara. – Xinhua