Tip pelihara reptilia

Reptilia lebih mudah dijaga berbanding sebelum ini, dengan adanya peralatan khas yang terdapat di hampir semua kedai haiwan peliharaan.

Salah seekor reptilia yang dimudah dijaga ialah gecko harimau yang merupakan seekor haiwan spesies cicak. Makhluk asli padang pasir ini tidak memerlukan kelembapan tambahan kecuali apabila bertukar kulit tetapi tidak memerlukan banyak haba tambahan dan hanya memerlukan kawasan berjemur.

Gecko harimau memakan serangga hidup yang sedia ada seperti cengkerik, cacing dan wortel. “Kedai haiwan akan mempunyai serangga yang mencukupi,” kata Bonnie Keller, yang mempunyai pengalaman lebih daripada 19 tahun dalam penyelamatan haiwan reptilia.

Anda tidak akan memerlukan mentol lampu khas UVB seperti banyak yang diperlukan oleh spesies lain. “Gecko harimau sangat aktif pada waktu malam, jadi ia tidak memerlukan cahaya matahari sintetik,” kata Jesse Rothacker.

Penyelamatnya, Sanctuary Reptile Friend Forgotten Friend, sering mengambil haiwan yang tidak sihat kerana pencahayaan yang tidak mencukupi.

Kura-kura sulcota sering dijual di kedai haiwan namun perlu diingat, haiwan itu juga akan terus membesar seiring dengan jangka hayat usianya. – AP
Ular jagung sesuai untuk individu yang baru berjinak-jinak dengan reptilia. – AP

Jadi bagi mereka, adalah lebih baik untuk memelihara haiwan yang tidak mempunyai sebarang penyakit.

Manakala ular jagung pula sangat baik untuk individu yang baru belajar untuk berjinak-jinak dalam memelihara reptilia. Spesies yang berasal dari Amerika Syarikat ini sesuai dengan persekitaran di negara tersebut.

“Ia adalah ular yang sangat kuat, dan senang untuk dijaga,” kata Rothacker.

Diternak secara meluas untuk perdagangan haiwan, reptilia itu datang dalam pelbagai warna. “Jika anda mahukan ular merah jambu, anda boleh mendapatkan ular jagung merah jambu,” kata Keller.

Memberi makan adalah mudah, jika anda seorang yang tidak sensitif atau alergik kerana ular perlu memakan mangsa secara keseluruhan. Anda boleh membeli tikus beku di kedai haiwan untuk memberi makan kepada haiwan berkenaan dengan terlebih dahulu memanaskannya.

Selain itu, kura-kura, sesuai bagi individu yang berwaspada dengan reptilia dan lebih menyukai spesies seperti kura-kura. Keller berkata “Haiwan itu comel dan mempunyai pelbagai keperibadian, tetapi spesies itu merupakan haiwan peliharaan yang dahsyat.”

Penyu air memerlukan tangki besar dengan penapisan yang baik dan perubahan air yang kerap. Elakkan kura-kura telinga merah, yang dijual murah sedari kecil.

“Ia bukan haiwan peliharaan yang teruk jika anda memahami bahawa anda perlu menghabiskan seribu dolar sebagai persediaan untuk menyediakan tangki, lampu, penapis,” kata Rothacker.

“Spesies ini tidak akan tinggal di tempat yang kecil tetapi tinggal di tempat yang agak besar, perlu mempunyai makanan yang mencukupi, memiliki tandas sendiri dan akan hidup lebih lama sehingga mencapai 50 tahun,” tambahnya.

Spesies ini juga agak rumit untuk dijaga kerana haiwan ini akan memerlukan cahaya UVB yang kuat, yang sukar untuk dibekalkan di dalam rumah.

“Tanpa semua itu, spesies ini akan hidup dalam keadaan yang tidak sempurna dan sistem saraf tidak akan berfungsi dengan baik. Ia mengambil masa bertahun-tahun untuk melihat kesannya, tetapi pada masa yang anda perhatikan, anda telah memendekkan jangka hayat haiwan kesayangan anda,” kata Keller.

Keller hanya mengesyorkan kura-kura untuk iklim panas di mana haiwan itu boleh hidup sepanjang tahun di luar. Rothacker yang tidak terlalu ketat dalam penjagaan spesies berkenaan, bagaimanapun bersetuju bahawa spesies tersebut perlu menghabiskan banyak masa di luar rumah.

Banyak kura-kura juga menjadi terlalu besar. Anak kura sulcata boleh menjadi ukuran bola golf, tetapi ia adalah spesies kura-kura ketiga terbesar di dunia. “Spesies ini sebenarnya boleh menggali di bawah asas rumah anda,” kata Keller.

Rothacker mengatakan bahawa salah satu sebab utama mengapa pencinta haiwan menyerahkan reptilia peliharaan mereka ialah disebabkan oleh reptilia berkenaan menjadi terlalu besar seperti iguana.

“Ia memerlukan tangki dan memerlukan bilik tidurnya sendiri,” katanya.

Iguana juga boleh agresif dan boleh mencederakan anda, dan bukan hanya dengan gigitannya yang kuat.

Kebanyakan individu berpendapat bahawa mereka tidak akan meneruskan untuk memelihara reptilia apabila tubuh haiwan berkenaan membesar seperti gergasi, tetapi mereka akan menyerahkan haiwan peliharaan mereka itu kepada pihak berwajib untuk terus dipelihara. Jika anda mempunyai seekor haiwan bersaiz 12 inci, kira-kira 12 inci, ia akan berkembang menjadi lapan atau 12 kaki.

Penjagaan rapi

Sebelum memelihara reptilia, pastikan kawasan anda mempunyai klinik haiwan yang boleh merawatnya. Keller berkata, lembaran penjagaan di kedai haiwan peliharaan besar umumnya berkualiti baik, tetapi anda akan mendapat nasihat yang sangat baik jika anda menerima nasihat daripada Kumpulan penyelamat.

Selain suhu, keperluan kelembapan dan pencahayaan, anda perlu ingat bahawa reptilia juga mempunyai keperluan tingkah laku.

Menyediakan habitat yang sesuai dengan peluang untuk bergerak dan meneroka. Gecko harimau perlu kotak untuk bersembunyi dan anda boleh membeli sejenis pasir melekit yang akan membolehkan haiwan berkenaan menggali lubang sendiri.

Ular jagung juga suka mendaki sehingga dari ruang menegak dan cabang. Ingatlah untuk mengubahnya sekali-sekala.

“Kami telah mengambil beberapa cabang cemara dari dahan pokok dan memasukkannya ke dalam tempat tinggal ular peliharaan kami. Ia tidak besar namun anda akan melihat haiwan itu meneroka tempat baharunya,” kata Rothacker. – AP