Toshiba undi pelan penstrukturan semula

TOKYO, 24 MAC – Pemegang saham syarikat gergasi elektronik dan tenaga Jepun, Toshiba mengundi rancangan penstrukturan semula utama hari ini, dalam kemunduran bagi pengurusan syarikat.

Rancangan yang dicadangkan bulan lalu memerlukan pembahagian syarikat Toshiba yang berpangkalan di Tokyo kepada dua syarikat, satu tertumpu pada infrastruktur dan satu lagi pada peranti. Yang kedua akan dipisahkan.

Beberapa pemegang saham, termasuk dana pelaburan asing dan firma penasihat proksi yang berpangkalan di Institutional Shareholders Services Amerika Syarikat (AS), menentang rancangan tersebut.

Pengurusan Toshiba telah membatalkan cadangan awal untuk perpecahan tiga hala dan mengemukakan rancangan terbaharu, yang telah diundi pada mesyuarat pemegang saham luar biasa hari ini.

Pelan baharu itu gagal memenangi majoriti undi, dalam satu kemunduran besar bagi pengurusan Toshiba, yang telah mempertahankan rancangan baharu itu sebagai lebih murah dan lebih stabil. Seorang eksekutif tertinggi telah menyifatkan langkah itu sebagai ‘peluang terakhir’ syarikat untuk memperbaiki kuasa jenamanya dan memenangi semula kepercayaan orang ramai.

Pemegang saham juga menolak cadangan daripada rakan kongsi pelaburan 3D pemegang saham utama, yang berpangkalan di Singapura, meminta semakan objektif penuh alternatif strategik, termasuk pembelian.

Semasa mesyuarat itu, pemegang saham, termasuk beberapa yang mengenal pasti diri mereka sebagai bekas pekerja Toshiba, bangun dan berkata rancangan penstrukturan semula itu bukan untuk kepentingan terbaik Toshiba atau pekerjanya. Ada yang mengatakan pemisahan syarikat tidak akan menghasilkan nilai.

Pengurusan Toshiba telah mempertahankan rancangan baharu itu sebagai lebih murah dan stabil daripada alternatif yang mungkin. – AP

Para pemegang saham syarikat gergasi elektronik dan tenaga Jepun, Toshiba telah mengundi rancangan penstrukturan semula utama. – AP