Total tingkat pelaburan kontroversi dalam projek Uganda

PARIS, 23 APRIL – Syarikat gergasi minyak Perancis, Total mengatakan bahawa ia meningkatkan saham dalam projek minyak Uganda yang dikecam oleh kumpulan hak asasi dan ahli alam sekitar, melalui perjanjian penjualan aset yang dicapai dengan Tullow UK.

Total mengatakan akan membayar AS$575 juta untuk saham Tullow sebanyak 33.33 peratus dalam projek LakeAlbert dan mengusulkan East African Crude Oil Pipeline (EACOP), yang akan dijalankan melalui Tanzania.

Total mengatakan ia akan membuat pembayaran awal AS$500 juta, dan selebihnya apabila rakan kongsi mengambil Keputusan Pelaburan Akhir untuk melancarkan projek tersebut.

“Di samping itu, pembayaran bersyarat akan dibuat kepada Tullow yang berkaitan dengan pengeluaran dan harga minyak, yang akan didedahkan apabila harga Brent melebihi AS$62 setong, kata kenyataan Total. Harga minyak pada masa ini merosot sekitar AS$20 setong.

“Syarat-syarat transaksi telah dibahas dengan pemerintah Uganda dan pihak berkuasa cukai dan atas prinsipnya persetujuan yang telah dicapai mengenai perlakuan cukai transaksi tersebut,” tambahnya.

Tullow telah melancarkan rundingan dengan Total dan CNOOC China untuk menurunkan sahamnya tetapi mereka berhenti tahun lalu kerana masalah cukai.

CNOOC, rakan kongsi ketiga dalam projek 230,000 tong sehari, mempunyai hak pilihan untuk separuh daripada saham tersebut akan dijual kepada Total.

Enam NGO Perancis dan Uganda berusaha memaksa Total untuk mengkaji semula penyertaannya dalam dua projek, yang dipimpin oleh CNOOC, atas kebimbangan bahawa mereka akan menggantikan ribuan dan membahayakan alam sekitar.

NGO Perancis Les Amis de la Terre, atau FriendsoftheEarth, mengatakan akan ada pelanggaran serius terhadap hak asasi manusia, yang menimbulkan pengusiran puluhan ribu orang dan kerosakan alam sekitar yang meluas. – AFP