Toure cabar The Citizens

LONDON, 5 Jan – Yaya Toure mencabar Manchester City untuk mengembalikan senyuman di wajah Pep Guardiola dengan persembahan dominan dalam persaingan pusingan ketiga Piala FA esok di West Ham.

Guardiola berada dalam mood yang tidak bagus berikutan kemenangan tipis 2-1 ke atas Burnley pada Isnin lalu ketika dia menyatakan mengenai cara pengadil melayan pasukannya dan menyatakan kemarahan dalam temu bual selepas perlawanan.

Menambah kepada keadaan yang semakin meningkat bahawa bos City itu bergelut untuk bertapak dalam bola sepak Inggeris, dalam temu bual baru-baru ini bersama NBC dia berkata mungkin tidak akan kekal dalam pengurusan lebih lama berbanding kontraknya yang ada sekarang.

Walaupun Guardiola memenangi beberapa trofi dan pujian ketika di Barcelona dan Bayern Munich, menguruskan kelab-kelab tersebut hadir dengan jaminan kejayaan kepada beberapa kedudukan.

Dalam perbandingan, persaingan Liga Perdana yang lebih sukar, di mana kemenangan gelaran Leicester musim lalu menunjukkan kekuatan yang hilang di Sepanyol dan Jerman, boleh melemahkan semangat pengurus.

Sementara itu ia masih lagi terlalu awal untuk menyatakan falsafah Guardiola tidak berjaya di England, dia pasti kelihatan sukar dan melakukannya bersama City, ketinggalan di belakang Chelsea dalam perebutan gelaran, mendapatkan kembali semangat yang menyaksikan mereka menandakan ketibaannya dengan kemenangan panjang.

Pemain midfield City, Toure, yang kembali menjadi perhatian selepas perbalahan bersama Guardiola awal musim ini, percaya penyelesaiannya adalah untuk beraksi dengan lebih bersemangat pada masa kritikal.

“Pada ketika ini kami tidak berada dalam rentak terbaik tetapi kami boleh melakukannya,” kata Toure. “City selalu menjadi pasukan yang berjuang sehingga penghujung untuk memenangi trofi dan pada ketika ini kami tidak gembira dengan kedudukan dalam liga. Kami perlu berjuang.

“Kami memulakan separuh kedua musim ini sekarang dan saya rasa kami perlu hampir sempurna. – AFP