Toyota catat keuntungan bersih lima kali ganda

TOKYO, 4 OGOS – Keuntungan bersih Toyota meningkat lebih dari lima kali ganda pada suku pertama ketika penjualan kukuh didorong oleh pemulihan dari krisis koronavirus, tetapi firma tersebut tidak mengubah sebarang pertukaran peranan.

Pembuat kenderaan terlaris di dunia telah bangkit lebih cepat daripada pesaingnya daripada kesan sekatan COVID-19, merebut tempat teratas untuk penjualan tahun lalu.

Syarikat gergasi Jepun itu sejauh ini telah mengatasi kekurangan cip global yang telah memaksa saingannya untuk mengurangkan sasaran pengeluaran, walaupun sekarang menghadapi beberapa gangguan.

Untuk tiga bulan hingga Jun, Toyota mencatat keuntungan bersih 897.8 bilion yen (AS$8.2 bilion) rekod untuk suku pertama dan meningkat daripada 158.8 bilion yen pada tempoh yang sama tahun lalu.

Penjualan melonjak 72.5 peratus kepada 7.9 trilion yen.

“Hasil suku pertama adalah hasil dari penjualan dan penawaran yang stabil, walaupun kekurangan dan penyebaran semikonduktor COVID-19,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

Tetapi ia mengekalkan ramalan untung bersih sepanjang tahun pada 2.3 trilion yen, memberi amaran mengenai ‘ketidakpastian pada dan setelah suku kedua’.

Minggu lalu, Toyota mengatakan penjualan global kumpulan mencapai rekod tertinggi selama enam bulan hingga Jun, hasil permintaan yang baik untuk model Highlander dan Camry di Amerika Syarikat dan jenama Corolla dan Lexus di China. – AFP

Gambar fail pada 6 Ogos 2020 menunjukkan logo kereta Toyota di stereng di bilik pameran kereta syarikat itu di Tokyo. Toyota mengatakan keuntungan bersih melonjak lebih dari 460 peratus pada suku pertama. – AFP