Toyota cipta kenderaan boleh terokai permukaan bulan

TOKYO, 28 JAN – Toyota sedang bekerjasama dengan agensi angkasa Jepun dalam kenderaan untuk meneroka permukaan bulan, dengan cita-cita untuk membantu orang ramai hidup di bulan menjelang 2040 kemudian secara langsung pergi ke Marikh, kata pegawai syarikat hari ini.

Kenderaan yang dibangunkan dengan Agensi Eksplorasi Aeroangkasa Jepun itu dipanggil Lunar Cruiser, yang namanya memberi penghormatan kepada kenderaan utiliti sukan Toyota Land Cruiser. Pelancarannya ditetapkan pada akhir 2020an.

Kenderaan itu berdasarkan idea bahawa orang ramai makan, bekerja, tidur dan berkomunikasi dengan orang lain secara selamat di dalam kereta dan perkara yang sama boleh dilakukan di angkasa lepas, kata Takao Sato, yang mengetuai projek Lunar Cruiser di Toyota Motor Corp.

“Kami melihat angkasa sebagai ruang kawasan untuk transformasi sekali dalam satu abad kami. Dengan pergi ke angkasa lepas, kita mungkin dapat membangunkan telekomunikasi dan teknologi lain yang akan terbukti berharga kepada kehidupan manusia,” kata Sato kepada The Associated Press.

Gitai Japan Inc., syarikat teroka yang dikontrak dengan Toyota, telah membangunkan lengan robotik untuk Lunar Cruiser, yang direka untuk melaksanakan tugas seperti pemeriksaan dan penyelenggaraan. “Ciri grapple” membolehkan hujung lengan ditukar supaya ia boleh berfungsi seperti alatan yang berbeza, mengalih, mengangkat dan menyapu.

Sejak penubuhannya pada tahun 1930an, Toyota telah bimbang tentang kehilangan perniagaan teras kerana perubahan masa. Ia telah menceburi bidang perumahan, bot, jet dan robot. Ia membangunkan kuarters kediaman berhampiran Gunung Fuji digelar Woven City, di mana pembinaannya bermula tahun ini.

Daya tarikan orang Jepun terhadap bulan semakin meningkat.

Sebuah usaha niaga Jepun swasta yang dipanggil ispace Inc. sedang mengusahakan pengembara bulan, mendarat serta mengorbit dan dijadualkan untuk pendaratan di bulan akhir tahun ini. Ahli perniagaan, Yusaku Maezawa, yang baru-baru ini merakam video dirinya terapung di Stesen Angkasa Antarabangsa, telah menempah orbit mengelilingi bulan di atas kapal Starship CEO Tesla Elon Musk.– AP

Ilustrasi grafik yang disediakan oleh Toyota Motor Corp ini menunjukkan kenderaan yang dipanggil ‘Lunar Cruiser’ dicipta untuk meneroka permukaan bulan. – AP