Trump ancam sekat TikTok

SAN FRANCISCO, 2 OGOS – TikTok mengatakan kelmarin bahawa ia tidak merancang untuk pergi ke mana-mana setelah Presiden Donald Trump mengancam untuk melarang aplikasi perkongsian video milik China yang popular itu beroperasi di Amerika Syarikat (AS).

Pengurus besar TikTok AS, Vanessa Pappas, memberitahu pengguna bahawa syarikat itu berusaha untuk memberi mereka aplikasi paling selamat, di tengah kebimbangan AS mengenai keselamatan data.

“Kami tidak merancang untuk pergi ke mana-mana,” kata Pappas dalam mesej yang dikeluarkan di aplikasi itu.

TikTok, sangat popular di kalangan penonton muda yang membuat dan menonton video dalam durasi pendek, mempunyai anggaran satu bilion pengguna di seluruh dunia.

Tetapi pegawai AS telah menimbulkan kebimbangan bahawa ia boleh digunakan sebagai alat untuk perisikan China, dakwaan firma itu, yang dimiliki oleh syarikat internet gergasi internet ByteDance, telah berulang kali menafikan.

Presiden Donald Trump mengatakan pada baru-baru ini dia akan mengancam aplikasi media sosial TikTok yang berkembang pesat di Amerika Syarikat kerana pihak berkuasa Amerika telah mengemukakan kebimbangan bahawa perkhidmatan itu boleh menjadi alat untuk perisikan China. – AFP

Pada hari Jumaat, Trump memberitahu wartawan semasa hendak pergi ke Air Force One bahawa dia mahu menyekat aplikasi tersebut beroperasi di AS.

“TikTok, kami mengancamnya dari Amerika Syarikat,” kata Trump.

ByteDance telah menawarkan untuk menjual operasi aplikasi AS sebagai cara untuk mengelakkan larangan Trump, The New York Times melaporkan.

Laporan media sebelumnya telah menunjukkan bahawa Trump akan meminta agar operasi aplikasi di AS tersebut dilupuskan dari ByteDance, tetapi dia malah mengumumkan larangan tersebut

Pelupusan yang dicadangkan tidak semestinya mempengaruhi operasi TikTok di luar Amerika Syarikat, kata laporan Times.

“Walaupun kami tidak memberi sebarang komen khabar angin atau spekulasi itu, kami yakin akan kejayaan TikTok jangka panjang,” kata syarikat itu ketika diminta untuk mengulas artikel Times.

Beberapa laporan menunjukkan bahawa Microsoft sedang dalam perbincangan untuk membeli operasi TikTok di AS. – AFP