Trump dedah ambil ubat ‘hydroxychloroquine’

WASHINGTON, 19 MEI – Presiden Donald Trump semalam membuat pengumuman mengejut bahawa beliau mengambil ubat ‘hydroxychloroquine’, ubat anti-malaria yang dikatakan oleh pakar kerajaannya sendiri tidak sesuai untuk memerangi COVID-19.

Trump berkata bahawa beliau telah disahkan negatif dan tidak menunjukkan simptom jangkitan, mengatakan bahawa beliau telah mengambil ubat itu sebagai langkah pencegahan selama kira-kira satu setengah minggu.

“Saya ambil pil setiap hari,” katanya, sambil menambah beliau mencampurkannya dengan zink. Ditanya mengapa, beliau berkata, “Kerana saya rasa ia bagus. Saya telah mendengar banyak cerita mengenai kebaikannya.”

Trump telah menunjukkan minat selama berminggu-minggu untuk mempromosikan penggunaan hydroxychloroquine, walaupun beberapa doktor berpendapat bahawa ia tidak berkesan untuk pesakit COVID-19 dan pengawal selia pemerintah AS memberi amaran bahawa tidak ada bukti ia selamat untuk digunakan.

Speaker Dewan Negara, Nancy Pelosi mengatakan bahawa ia bukan idea yang baik bagi Trump untuk mengambil ubat tersebut sebagai rawatan berpotensi untuk penyakit COVID-19.

Presiden AS Donald Trump bercakap semasa pertemuan dengan eksekutif restoran di ruang makan Rumah Putih pada 18 Mei di Washington, DC. – AFP

“Saya lebih suka beliau tidak mengambil sesuatu yang belum dipersetujui oleh para saintis, terutama dalam kumpulan umurnya dan dalam kumpulan, atau haruskah kita katakan, kumpulan berat badan yang gemuk,” kata Pelosi.

“Jadi, saya rasa itu bukan idea yang baik,” tambahnya. Pemimpin Minoriti Senat, Chuck Schumer menganggap keputusan Trump untuk mengambil ubat itu sebagai tidak masuk akal.”

“Ia memberi harapan palsu kepada orang ramai, membuat orang menghindari dari menggunakan perubatan yang betul dan benar-benar boleh menyebabkan masalah. Apa yang dilakukannya amat berbahaya,” kata Schumer di MSNBC.

Kenyataan terbaharu Trump yang dikeluarkan baru-baru ini segera menjadi tajuk utama setelah kes kematian di AS akibat COVID-19 mencecah 90,000 orang, hampir satu pertiga daripada jumlah korban di dunia.

“Saya mengambil hydroxychloroquine sekarang. Beberapa minggu yang lalu, saya mula mengambilnya,” katanya.

Trump mengabaikan risiko COVID-19, termasuk minggu lalu ketika berliau berkata bahawa ia mengancam hanya sebilangan kecil orang sahaja. – AFP