Trump hentikan sumbangan kepada WHO

WASHINGTON, 15 APRIL – Presiden Donald Trump kelmarin mengumumkan pentadbirannya akan menghentikan sumbangan negara itu kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lapor agensi berita Xinhua.

Bercakap kepada wartawan di Rumah Putih, Trump berkata penilaian juga sedang dilakukan mengenai peranan WHO dalam menangani penularan wabak COVID-19.

Pengumuman itu menyusul ketika Trump agresif mempertahankan caranya mengendalikan wabak COVID-19 di Amerika Syarikat (AS) berikutan pentadbirannya dilihat memperkecil ancaman wabak itu sejak awal dan lambat bertindak.

“Koronavirus terkawal di AS,” tulis Trump menerusi Twitternya pada 24 Februari beberapa hari sebelum AS melaporkan kematian pertama COVID-19.

“Kami telah berhubung dengan semua orang dan negara yang berkaitan. CDC & Kesihatan Sedunia sudah bekerja keras dan sangat pintar.”

Presiden Donald Trump bercakap mengenai koronavirus di Taman Ros, Rumah Putih, kelmarin. Pada sidang media bersama wartawan di situ, Trump turut mengumumkan pembekuan dana kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). – AP

Lawrence Gostin, seorang pengarah di Institut O’Neill, berkata pemotongan dana kepada WHO semasa krisis kesihatan global satu tindakan yang “memalukan,”, sambil memberi amaran ia boleh menyebabkan kematian dan akan memberi kesan buruk kepada AS sendiri.

“Sepatutnya ketika ini global memerlukan kerjasama yang lebih banyak berbanding sebelumnya,” kata Gostin dalam Twitternya pada Selasa.

Pada minggu lalu di Geneva, Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus mengatakan, “Kita perlu berhenti mempolitikkan isu virus ini di peringkat nasional mahupun global.”

“Kita harus bekerjasama dan kita tidak boleh buang masa,” tambahnya.

Menurut Johns Hopkins University pada Selasa, AS melaporkan lebih 600,000 kes  COVID-19 dan 25,575 kematian, kedua-duanya tertinggi pernah direkodkan.

Di seluruh dunia, jumlah kes menghampiri dua juta dan angka korban melebihi 125,000 orang.  – Bernama