Trump lawat sempadan AS-Mexico

MCALLEN, Amerika Syarikat, 11 Jan – Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump telah mengeluarkan amaran kepada pembunuh dan gengster yang tersebar di seluruh negara semasa satu lawatan ke sempadan AS-Mexico semalam tatkala beliau meminta sokongan rakyat untuk mendirikan tembok berjumlah berbilion dolar.

Trump menggunakan latar belakang sungai sempadan Rio Grande di McAllen, Texas, untuk menambah apa yang telah menjadi pertengkaran politik dengan pembangkang Demokratik yang telah mengakibatkan penutupan sebahagian besar kerajaan AS.

Trump berkata pembinaan lebih banyak tembok di sepanjang sempadan Mexico hanya dapat menghentikan jenayah ganas.

“Mereka hanya pergi ke kawasan yang tidak ada keselamatan dan anda tidak tahu perbezaan di antara Mexico dan Amerika Syarikat,” beritahunya pada mesyuarat pegawai-pegawai peronda sempadan.

“Mereka mengikat wanita, mereka menutup mulut mereka dengan pita perekat, pita elektrik.

“Jika kami mempunyai penghalang, penghalang kuat, sama ada keluli atau konkrit, kami akan menghalangnya,” kata Trump.

Pembangkang Demokrat enggan meluluskan pembiayaan tembok berjumlah AS$5.7 bilion, berkata jumlah imigran haram yang ramai tidak melakukan jenayah serius dan Trump hanya mempromosi projek tersebut untuk memuaskan hati kumpulan sayap kanan.

Trump berkata jenayah imigran haram menjangkau sehingga kawasan utara negara itu. Bagaimanapun, kajian menunjukkan imigran haram yang melakukan jenayah adalah kurang berbanding orang yang lahir di Amerika Syarikat.

Ia telah mengakibatkan penutupan sebahagian kerajaan yang kini memasuki hari ke-20, dengan beratus ribu pekerja persekutuan, termasuk pengawal lalu lintas udara, FBI dan Pantai Pengawal, tidak dibayar gaji. – AFP

Presiden Donald Trump berucap semasa melawat Stesen Patrol Sempadan AS di McAllen, Texas pada 10 Januari 2019. – AFP