Trump mula berkempen

ORLANDO, 19 JUN – Presiden Donald Trump melancar kempen pemilihan semula 2020 semalam dengan satu rapat di depan kira-kira 20,000 penyokong yang membanjiri arena Florida, sambil melaung ‘USA, USA!’

Penyokong di Orlando bersorak apabila Trump masuk.

Walaupun jika jumlah pengundian awam menunjukkan beliau menghadapi perlumbaan yang sukar, Trump melancarkan kempen pemilihan semula didorong oleh ekonomi kukuh dan keyakinan dalam kesetiaan yang ditunjukkan oleh penyokong sayap kanannya.

Trump memberitahu orang ramai bahawa bersama mereka telah menubuhkan ‘gerakan politik besar’ yang berjaya ‘mengatasi sistem politik yang korup.’

Rapat Orlando dihadiri ramai penyokong dan Trump berjanji kepada orang ramai, yang membentuk lautan kep besbol merah “Jadikan Amerika Hebat Sekali Lagi”, versi politik konsert rock.

Presiden Donald Trump memberikan reaksi kepada orang ramai selepas bercakap pada rapat pelancaran pemilihan semula beliau di Pusat Amway pada 18 Jun di Orlando, Florida. – AP

“Orang belum pernah melihatnya melainkan anda bermain gitar. Akan menjadi semakin riuh,” tulis beliau di Twitter sebelum acara.

Penyokong mendereti laluan jalan kaki di pusat bandar Orlando sepanjang hari, menunggu dalam khemah dan kerusi semalaman untuk menjadi orang pertama yang masuk.

“Ia adalah acara bersejarah, kami tidak akan melepaskannya,” beritahu seorang peminat, David Meloney, kepada AFP.

Florida akan menjadi salah satu negeri utama pada 2020 jika Trump menewaskan calon yang dipilih daripada 23 calon Demokratik.

Sebelum rapat, beliau mengemukakan beberapa isu utama dalam dasar populis, nasionalis beliau.

Dalam satu tweet, presiden mengadu mengenai ‘Berita Palsu’ yang gagal mengakui kepopularan beliau. – AFP