Trump pecat pegawai tinggi

WASHINGTON, 11 SEPT – Presiden Donald Trump pada Selasa mengumumkan pemecatan penasihat keselamatan kebangsaan John Bolton, satu langkah yang dilihat sebagai meningkatkan tekanan presiden untuk berunding dengan musuh AS di Afghanistan, Korea Utara dan masalah lain.

Trump, yang mengatakan beliau tidak bersetuju ‘sekeras-kerasnya’ dengan Bolton mengenai dasar, mengumumkan melalui Twitter, “Saya meminta John untuk meletak jawatan yang diberikan kepada saya pagi ini.”

Pengganti Bolton atau ketua keselamatan kebangsaan keempat Rumah Putih dalam masa kurang daripada tiga tahun akan dinamakan minggu depan, kata Trump.

Bolton yang dijadual mengadakan sidang akhbar di Rumah Putih mengenai perkara yang tidak berkaitan, menafikan dirinya dipecat dan menegaskan bahawa beliau telah meletak jawatan. Berita yang muncul beberapa hari selepas Trump menimbulkan keriuhan dengan mendedahkan dia membatalkan rundingan rahsia dengan Taliban amat mengejutkan Washington.

Bolton adalah tokoh veteran dan kontroversi yang berkait rapat dengan pencerobohan Iraq dan keputusan dasar luar AS yang agresif. Dia dilihat sebagai salah seorang daya penggerak utama pendekatan keras AS ke atas Iran, Korea Utara, Venezuela dan di tempat lain.

Gambar fail 9 April 2018 menunjukkan Trump berjabat tangan dengan Bolton semasa bermesyuarat di Rumah Putih. – AFP

Bekas duta besar AS ke PBB yang terkenal dengan kumis lebat menolak untuk menentang Trump yang dramatik dalam cubaan untuk berunding dengan pemimpin Taliban dan Kim Jong Un dari Korea Utara.

Menurut laporan media AS, cubaan Trump yang luar biasa tetapi gagal untuk menerbangkan pemimpin Taliban ke retret presiden di Camp David hujung minggu lalu mencetuskan perbalahan besar. Setiausaha Negara Mike Pompeo mengingatkan bahawa pemergian Bolton tidak boleh ditafsirkan sebagai perubahan strategi.

“Saya tidak fikir mana-mana pemimpin di seluruh dunia harus membuat apa-apa anggapan semata-mata seseorang dari kami pergi dasar luar Presiden Trump akan berubah,” kata Pompeo memberitahu wartawan.

Sementara itu, Rumah Putih sedang membincangkan mengenai calon yang akan menggantikan John Bolton, lapor agensi berita Sputnik memetik laporan media. Setakat ini, sebanyak 10 pencalonan diterima bagi menggantikan Bolton yang dipecat baru-baru ini.

Antara yang dicalonkan ialah Wakil Khas AS ke Iran Brian Hook, bekas Penasihat Keselamatan Negara Ricky Waddell dan Wakil Khas ke Korea Utara Stephen Biegun, lapor CNN.

Calon lain termasuk Penasihat Keselamatan Negara kepada Pemangku Ketua Turus Mick Mulvaney Rob Blair, Duta Besar AS ke Jerman Richard Grenell, Duta Besar Belanda Pete Hoekstra, jeneral bersara Jack Keane dan Penasihat Keselamatan Negara kepada Naib Presiden Mike Pence, Keith Kellogg.

Selain itu, Kolonel Tentera Darat yang telah bersara Douglas Macgregor dan bekas Ketua Turus kepada Bolton di Majlis Keselamatan PBB Fred Fleitz turut tersenarai.

Bekas Duta Besar AS ke Syria Peter Ford berkata peletakan jawatan Bolton mengurangkan tekanan Washington terhadap Venezuela dan menyambung semula percubaan AS untuk menandatangani perjanjian dengan Iran dan Korea Utara. – AFP