Trump presiden AS pertama didakwa dua kali

WASHINGTON, 14 JAN – Donald Trump menjadi presiden pertama Amerika Syarikat dalam sejarah yang bakal didakwa dua kali ketika Dewan Perwakilan mengundi bagi mendakwanya atas kesalahan menghasut untuk melakukan serangan pemberontakan ke atas kongres minggu lalu.

“Hari ini, mengikut cara dua parti, Dewan menekankan tiada sesiapa pun terkecuali daripada undang-undang, walaupun presiden AS,” kata Speaker Demokratik, Nancy Pelosi selepas undian kelmarin.

Senat tidak akan mengadakan perbicaraan sebelum 20 Januari, ketika Demokrat Joe Biden menjawat jawatan presiden, bermaksud taikun hartanah itu akan terlepas daripada perbuatan memalukan yang memaksanya untuk meninggalkan pejabat lebih awal.

Beliau, bagaimanapun, akan berdepan perbicaraan Senat kemudian, dan jika disabit bersalah, beliau mungkin ditegah daripada menyertai undian untuk mendapatkan jawatan presiden lagi pada tahun 2024.

Walaupun jumlah Demokrat yang menyokong usul pendakwaan sudah mencukupi ia ditambah lagi dengan 10 Republikan yang turut memberikan undi bersetuju.

Ketika Demokrat di Dewan Perwakilan Amerika Syarikat (AS) berdebat untuk mendakwa Presiden Donald Trump, pemimpin yang berkurung di Rumah Putih itu kelmarin menyeru penyokongnya untuk ‘tidak melakukan kekerasan’ menjelang tunjuk perasaan yang dilaporkan pada hari pelantikan rasmi presiden.

Pengawal Negara Bersenjata hari ini telah dikerahkan di seluruh bandar dan perbandaran jalan Washington telah ditutup untuk lalu lintas.

Di bangunan Capitol, pengawal berpakaian tentera dilengkapi raifal mengawal dengan beberapa daripadanya mengambil rehat tidur kelmarin di bawah arca dan lukisan bersejarah. – AFP

Speaker Dewan, Nancy Pelosi ketika bersiap sedia untuk menandatangani artikel pendakwaan selepas Dewan Perwakilan AS mengundi untuk mendakwa Presiden AS, Donald Trump di US Capitol pada 13 Januari. – AFP