Trump selamat, lelaki bersenjata ditembak di luar rumah putih

WASHINGTON, 11 OGOS – Ejen Perkhidmatan Rahsia AS menembak dan mencederakan seorang lelaki bersenjata di luar Rumah Putih kelmarin, kata Presiden Donald Trump, setelah segera dibawa keluar di tengah-tengah sidang media.

Seorang lelaki berusia 51 tahun mendekati seorang pegawai Perkhidmatan Rahsia yang berdiri di sudut 17th Street dan Pennsylvania Avenue, satu blok dari Rumah Putih, menurut Tom Sullivan, ketua Bahagian Beruniform Perkhidmatan Rahsia.

Suspek memberitahu pegawai itu bahawa dia mempunyai senjata dan berlari ke arahnya, menarik objek dari pakaiannya, kata Sullivan dalam satu kenyataan yang dikongsi di Twitter.

Dia kemudian bertindak seperti penembak seolah-olah dia berniat melepaskan tembakan, di mana pegawai Perkhidmatan Rahsia menembaknya di tubuhnya, tambah Sullivan.

Pegawai di tempat kejadian memberikan pertolongan kecemasan dan perkhidmatan perubatan kecemasan dipanggil. Kedua-dua suspek dan pegawai dibawa ke hospital.

Presiden Donald Trump kembali ke sidang media di Bilik Taklimat Akhbar James Brady setelah dia dikeluarkan kerana insiden tembakan di luar pagar Rumah Putih, kelmarin, di Washington. – AP

“Pejabat Profesional Perkhidmatan Rahsia akan melakukan siasatan dalaman terhadap tindakan pegawai itu,” kata Sullivan, sambil menambah bahawa Jabatan Polis Metropolitan DC telah dihubungi.

Ketika presiden sedang bercakap dengan wartawan di ruang taklimat Rumah Putih, seorang pengawal Perkhidmatan Rahsia tiba-tiba menghampirinya dan mencelah, sambil berkata dengan suara yang tenang, ‘Tuan, bolehkah anda ikut saya?’ Trump dengan anggota kakitangan segera pergi.

Bilik taklimat, masih dipenuhi wartawan dan dikunci.

Di luar, ejen Perkhidmatan Rahsia berpakaian hitam dengan senapang automatik dapat dilihat bergegas melintasi halaman dan mengambil kedudukan di sebalik pokok.

Menurut Fox News, krew kameranya yang berada di luar, mendengar dua tembakan dilepaskan.

Beberapa minit kemudian, Trump muncul kembali pada sidang media dan mengumumkan bahawa seseorang telah ditembak oleh Perkhidmatan Rahsia di luar perkarangan Rumah Putih.

“Penguatkuasa menembak seseorang, nampaknya suspek. Dan suspek dalam perjalanan ke hospital,” katanya. – AFP