Trump tidak nafikan campur tangan Rusia

WASHINGTON, 9 Jan – Presiden Amerika Syarikat (AS) yang baru dilantik, Donald Trump menerima penemuan oleh pihak perisikan AS bahawa Rusia adalah dalang di sebalik serangan siber yang menyasarkan pilihan raya presiden AS 2016, menurut pasukan Trump semalam.

“Beliau tidak menafikan bahawa entiti di Rusia adalah dalang di sebalik kempen itu,” kata bakal Ketua Turus Rumah Putih Reince Priebus dalam temu bual dengan Fox News. “Beliau menerima fakta bahawa kes tertentu ini adalah entiti di Rusia. Dengan demikian itu bukanlah isu.”

Priebus tidak menjelaskan sama ada Trump bersetuju bahawa penggodaman Rusia itu dihasratkan untuk membantunya memenangi pilihan raya.

Ini bukan kali pertama bagi mana-mana pegawai kanan dari pasukan peralihan Trump untuk mengakui selepas penafian berbulan-bulan dan malah kadangkala memperkecilkan pihak perisikan AS. Trump bersetuju Rusia bertanggung jawab menggodam yang membawa kepada kebocoran bahan yang menjejaskan yang membelenggu calon presiden Demokrat, Hillary Clinton hingga hari Pilihan raya.

Trump berkata kontroversi atas dakwaan penggodam Rusia cuba untuk campur tangan dalam jumlah pilihan raya AS kepada ‘mencari kesalahan politik’. – AFP
Trump berkata kontroversi atas dakwaan penggodam Rusia cuba untuk campur tangan dalam jumlah pilihan raya AS kepada ‘mencari kesalahan politik’. – AFP

“Kami telah menilai bahawa Presiden Rusia Vladimir Putin telah mengarahkan kempen pengaruh dalam tahun 2016 yang ditujukan kepada pilihan raya presiden AS,” menurut laporan itu dengan menambah kata matlamat Moscow adalah untuk melemahkan kepercayaan orang awam pada proses demokrasi AS.

“Kami seterusnya menilai Putin dan kerajaan Rusia membentuk rujukan jelas Trump,” menurutnya. “Kami sangat yakin dalam pertimbangan ini.”

Laporan mengatakan tindakan Moscow adalah sebahagian dari keinginan ‘lama’ untuk menjejaskan aturan demokratik liberal yang menerajui AS,” dan memperlihatkan penerusan ketara dalam ketepatan tahap kegiatan dan skop usaha. – Xinhua