Trump umum Barrett ke mahkamah agung

WASHINGTON, 27 SEPT – Presiden Donald Trump telah menamakan Amy Coney Barrett ke Mahkamah Agung kelmarin, menetapkan langkah tergesa-gesa oleh Republikan untuk mengukuhkan majoriti konservatif mengenai mahkamah menjelang pilihan raya Amerika Syarikat yang tegang dan berpotensi dipertikaikan.

Trump berdiri di samping Barrett di Taman Bunga Ros Rumah Putih dalam upacara pengumuman keputusannya, dengan mengelar Barrett sebagai ‘salah seorang yang berbakat dan diberikan kepintaran’ dalam dunia perundangan.

Meskipun mendapat tentangan kuat dari parti Demokratik, dia dijangka akan memberi pengesahan dengan ‘sangat pantas’ dan ‘secara terus’ dalam Senat yang diketuai oleh parti Republikan, dengan proses yang diselesaikan sebelum pilihan raya pada 3 November.

Jika disahkan, Barrett akan mengisi kerusi hakim liberal, Ruth Bader Ginsburg, yang kemungkinan akan mengarahkan pengadilan selama beberapa tahun, mengembangkan sayap konservatif yang sedia ada 5-4 kepada 6-3.

Trump sebelum ini telah mengisi dua dari sembilan kerusi di mahkamah tinggi.

Amy Coney Barrett memberi ucapan selepas Presiden Donald Trump menamakannya ke Mahkamah Agung. – AP

Dengan pengaruh liberal yang semakin berkurang, pengadilan kemungkinan akan mengulangi beberapa perselisihan kehakiman terbesar di negara itu, tidak kurang dengan hak pengguguran dan mereka telah menghentam rancangan penjagaan kesihatan Obamacare.

Dengan pengesahan Barrett akan mencenderungkan mahkamah dengan kebimbangan yang semakin berkembang bahawa badan kehakiman mungkin membuat pertikaian selepas pilihan raya di mana Trump dan pembangkang parti Demokratik, Joe Biden, enggan untuk menerima keputusan.

Trump, yang ketinggalan dalam undian, berulang kali berkata dia mungkin akan mencabar keputusan, membuat tuduhan – tanpa bukti – bahawa parti Demokratik ingin ‘menipu’ dalam pilihan raya. Dia berkata bahawa minggu ini bahawa pertandingan itu kemungkinan akan berakhir di Mahkamah Agung.

Biden segera memberikan respons, dengan mengatakan ‘Senat tidak perlu bertindak’ sehingga para pengundi telah memilih presiden mereka yang seterusnya.

Perbicaraan Jawatankuasa Kehakiman Senat akan mempertimbangkan pencalonan Barrett yang dijadualkan bermula 12 Oktober. – AFP