Tteok jadi warisan budaya tidak ketara Korea

SEOUL – Pembuatan tteok atau kek beras Korea, ditetapkan sebagai Warisan Budaya Tidak Ketara Kebangsaan ke-145, sebagaimana diumumkan oleh Pentadbiran Warisan Budaya (CHA) Korea Selatan baru-baru ini.

Penamaan itu mengiktiraf pembuatan dan perkongsian kek beras Korea sebagai budaya dan cara hidup tradisional Korea.

Sejarah panjang pembuatan Tteok, banyak dokumen sejarah dan arkib tentang tteok, variasi serantau yang unik dan usaha berterusan untuk mengekalkan tradisi itu adalah beberapa sebab di sebalik penetapan itu, menurut CHA.

Tteok menurut sejarah menjadi persembahan utama di pelbagai upacara dan acara perayaan di Korea. Ia termasuk upacara yang diadakan untuk dewa desa atau rumah untuk mengharapkan keamanan dan kemakmuran, serta ritual ‘memusnahkan’ dalam perdukunan Korea.

Di era Korea moden, perbuatan membuat dan berkongsi tteok telah menjadi perkara biasa, bukan sahaja pada majlis perkahwinan dan pengebumian, tetapi juga apabila seseorang memulakan perniagaan baharu atau berpindah ke kawasan kejiranan baharu.

Tteok ditawarkan semasa upacara dewa desa untuk memperingati nenek moyang yang sudah meninggal dunia. – ANN/Korea Herald
Songpyeon, kek beras berbentuk separuh bulan dimakan di Chuseok. – ANN/Korea Herald.

Melalui budaya ini, sentimen unik yang dikenali sebagai ‘jeong’, hubungan yang mendalam antara kenalan terbentuk secara semula jadi, menjadikan makanan istimewa itu lebih daripada sekadar makanan tradisional kepada orang Korea.

Walaupun bila kali pertama orang Korea mula membuat tteok tidak begitu jelas, penemuan arkeologi menunjukkan orang Korea telah makan tteok sejak zaman purba, menurut CHA.

Siru, pengukus tradisional, telah ditemui di tapak bersejarah pada Zaman Gangsa dan Zaman Besi, dan juga boleh dilihat dalam mural Anak Tomb No. 3 abad keempat di Wilayah Hwanghae Selatan di kawasan yang kini dikenali sebagai Korea Utara.

Watak Cina untuk tteok (disebut ‘byeong’), boleh ditemui dalam Sangguksagi, catatan sejarah Tiga kerajaan Korea yang ditulis pada abad ke-12.

Pelbagai jenis tteok dibuat untuk majlis yang berbeza. Patsusugyeongdan, atau kek bebola sorghum yang diperbuat daripada kacang merah, disediakan untuk sambutan hari ke-100 anak damit untuk mengelakkan nasib malang dalam kehidupannya, berdasarkan cerita rakyat bahawa hantu menjauhi warna merah.

Tteokguk, sup yang dibuat dengan kek nasi putih, dimakan pada Hari Tahun Baharu untuk membuka lembaran yang baharu.

Tiada kumpulan atau orang tertentu akan diiktiraf sebagai pemegang warisan untuk pembuatan tteok, menurut CHA, kerana ia adalah tradisi budaya yang diambil bahagian oleh segenap lapisan rakyat Korea, seperti halnya pembuatan kimchi, juga Warisan Budaya Tidak Ketara Kebangsaan. – ANN/Korea Herald