Tugas Sukar buat Tokyo

TOKYO, 25 MAC – Jepun telah melakukan tugas yang belum pernah terjadi sebelum ini iaitu menyusun semula acara Sukan Olimpik Tokyo 2020 selepas membuat keputusan yang sukar untuk menangguhkan Sukan tahun ini kerana pandemik COVID-19.

Langkah dramatik untuk mengalihkan Olimpik, tidak pernah dilihat sebelum ini, meninggalkan kesan yang sukar di setiap aspek organisasi termasuk tempat acara sukan, keselamatan, tiket dan penginapan.

Ia tidak jelas sama sekali bila Sukan Olimpik dijadualkan semula akan berlaku. Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa, Thomas Bach menyatakan mungkin diadakan pada musim bunga dan bukannya musim panas seperti biasa.

“Ini tidak terhad kepada bulan-bulan musim panas sahaja,” kata Bach dalam satu panggilan persidangan.

“Semua pilihan ada di atas meja, sebelum ini dan termasuk musim panas tahun 2021.”

Presiden Olimpik Antarabangsa (IOC), Thomas Bach, ketika dalam temu bual selepas keputusan bersejarah menangguhkan Sukan Olimpik Tokyo 2020 akibat pandemik COVID-19, di Lausanne, Switzerland. – AFP

Peralihan ini satu simbolik kesukaran, jam pengiraan upacara Sukan Olimpik di Tokyo beralih dari memaparkan jumlah berapa hari lagi untuk pergi ke Olimpik dan kini hanya menunjukkan tarikh dan masa hari ini.

Jepun telah membina Tokyo 2020 sebagai ‘Sukan Pemulihan’ peluang mereka untuk menunjukkan dunia di mana mereka telah bangkit dari bencana besar yang mereka alami pada tahun 2011 dengan gempa bumi besar, tsunami dan kehancuran nuklear melanda Fukushima.

Acara yang ditangguhkan masih dipanggil Tokyo 2020 kini menjadi “bukti kekalahan manusia terhadap virus baharu,” kata Perdana Menteri Shinzo Abe.

Dia mengulangi mesej itu dalam panggilan dengan Presiden AS, Donald Trump, di mana para pemimpin bersetuju bahawa Permainan itu akan menjadi “bukti bahawa manusia telah tewas dengan virus itu”, kata jurucakap kerajaan Jepun.

Bach berkata penangguhan itu mengenai melindungi kehidupan manusia, dengan lebih daripada 11,000 atlet yang dijangka tiba dengan 90,000 sukarelawan, dan beratus-ratus ribu pegawai dan penonton dari seluruh dunia.

Penganjur bergelut dengan pelbagai soalan yang tidak dijawab adakah tempat-tempat yang masih ada? Apa yang perlu dilakukan dengan pemegang tiket dan sukarelawan? Bagaimana menjadualkan semula Sukan ke 2021 yang padat?

Jepun dan jawatankuasa penganjur membelanjakan AS$12.6 bilion dan pakar mengatakan mereka mungkin perlu membelanjakan kira-kira separuh lagi untuk menyusun semula acara tersebut. – AFP