Tujuh hari tanpa jangkitan baharu

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 26 APRIL – Negara Brunei Darussalam tidak mencatatkan sebarang kes baharu COVID-19 selama tujuh hari berturut-turut setakat hari ini, menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan kekal kepada 138 orang.

Sementara itu, dua kes lagi disahkan sembuh, menyaksikan jumlah yang sembuh meningkat kepada 123 orang, manakala kes aktif yang masih dirawat di Pusat Pengasingan Kebangsaan adalah sebanyak 14 kes.

Daripada jumlah tersebut, dua daripadanya masih dalam keadaan kritikal dan kedua-duanya masih memerlukan bantuan mesin tambahan heart/lung machine (ECMO) di samping bantuan mesin pernafasan, manakala selebihnya adalah dalam keadaan yang baik.

Situasi jangkitan COVID-19 itu dikemas kini oleh Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar (gambar bawah) pada Sidang Media bagi Status Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan.

“Pada hari ini juga, seramai 119 orang sedang menjalani kuarantin mengikut Akta Penyakit Berjangkit Penggal 204 manakala jumlah keseluruhan mereka yang telah menamatkan tempoh kuarantin ialah seramai 2,445 orang,” kongsi Yang Berhormat Menteri Kesihatan.

Selain itu, dalam tempoh 24 jam yang lalu, sebanyak 95 sampel telah diuji bagi virus SARS-CoV-2 yang membawa jumlah keseluruhan ujian makmal dijalankan sejak Januari 2020 kepada 12,981 ujian.

Mengenai dengan kes yang telah sembuh tetapi didapati positif semasa pemeriksaan susulan, Yang Berhormat Dato telah memaklumkan bahawa tidak ada kes telah disahkan positif semula, manakala dua kes telah dibenarkan pulang pada hari ini.

“Ini membawa jumlah keseluruhan kes yang sedemikian pada masa ini seramai 21 orang di mana lapan orang masih menjalani pemeriksaan dan ujian lanjut,” jelasnya.

Untuk maklumat lanjut dan perkembangan terkini, orang ramai boleh melayari laman web Kementerian Kesihatan iaitu www.moh.gov.bn atau menghubungi Talian Nasihat Kesihatan 148 atau melalui aplikasi healthinfo.gov.bn.