Tukang gunting rambut beri harapan masyarakat terjejas

LIMA, PERU – Penularan wabak koronavirus secara global telah memberikan kesan yang mendalam kepada setiap negara.

Tidak mengira negara maju atau sebaliknya, ancaman virus ini bukan saja menjejaskan sistem kesihatan sesebuah negara itu, tetapi ia turut menjejaskan sektor ekonomi.

Kemelesetan ekonomi ini terjadi apabila negara-negara terpaksa mengeluarkan arahan perintah lockdown bagi membendung penularan wabak. Memang tidak dapat dinafikan, perintah lockdown ini bertujuan mengurangkan masalah jangkitan baharu, namun ia telah menjejaskan pendapatan rakyat setempat.

Sehingga ada yang terpaksa menutup kedai dan memberhentikan pekerja mereka. Lebih parah lagi kemelesetan ekonomi ini dihadapi oleh para peniaga kecil dan tidak formal. Di mana sesetengah mereka yang kurang berkemampuan terpaksa mengharapkan bantuan daripada pihak tertentu akibat hilangnya sumber pendapatan harian mereka.

Namun dalam kemelesetan ekonomi ini, kita seharusnya tetap terus bangkit dan harus positif untuk menjalani kehidupan harian. Memang usaha untuk bangkit semula agak sukar dilakukan dalam normal baharu kerana ia seperti bermula dari proses awal. Tetapi jika kita terus mengeluh dan meratapinya tiada penyelesaian yang akan berlaku.

Beg berwarna emas milik Josue Yacahuanca yang membawa peralatan menggunting rambut miliknya. – AP
Salah seorang warga yang mendapat khidmat menggunting rambut dari Josue Yacahuanca. – AP
Gambar bertarikh 19 Jun 2020 menunjukkan Josue Yacahuanca memotong rambut warga secara percuma di atas bukit di kejiranan San Juan de Lurigancho, Lima, Peru. – AP
Gambar bertarikh 19 Jun 2020 menunjukkan Josue Yacahuanca (kiri tengah) dan adiknya Luis menggunting rambut warga di kejiranan San Juan de Lurigancho di Lima, Peru. – AP
Sekali seminggu, Josue Yacahuanca berjalan menuju perbukitan berdebu di ibu kota Peru untuk memberikan perkhidmatan gunting rambut secara percuma. – AP

Sebagaimana yang dilakukan oleh Josue Yacahuanca, seorang tukang gunting yang turut mengalami kemelesetan ekonomi, dia tetap terus positif menepis permasalahan yang dihadapinya. Malah, dalam masa yang sama dia membantu dan memberikan semangat kepada orang lain yang terjejas atas dasar semangat perpaduan di dalam dirinya.

Sekali seminggu, Josue Yacahuanca berjalan menuju perbukitan berdebu di ibu kota Peru, menuju ke kawasan termiskin dengan membawa beg berwarna emas yang menyimpan semangat hidupnya – lima bilah gunting, 20 sisir dan empat gunting.

Yacahuanca mencari pelanggan yang terjejas akibat lockdown virus koronavirus yang telah berlangsung selama hampir 100 hari dalam usaha membendung gelombang jangkitan baharu, di mana dia melakukannya secara percuma.

“Saya mahu mereka melihat ke arah cermin dan melihat sedikit harapan,” kata Yacahuanca, yang walaupun baru berusia 21 tahun dan merupakan tukang gunting rambut veteran, tetapi mula memotong rambut pada usia 13 tahun.

Dengan senang hati, dia beralih antara pelanggan yang menginginkan potongan klasik bersih kepada mereka yang meminta gaya moden. Baru-baru ini dia mendirikan kedai di kejiranannya ‘December 24’, di mana hampir semua orang kehilangan pekerjaan mereka kerana pandemik, memaksa banyak orang untuk bekerja sebagai penjual jalanan.

Yacahuanca mempunyai permulaan yang sukar dalam hidupnya sendiri. Ditinggalkan oleh ibunya, dia dibesarkan oleh ibu angkatnya, Gloria Alvarez. Walaupun menghadapi rintangan, dia menemui perniagaan pada usia muda. Dia sibuk bekerja, menjual gula-gula, membersihkan rumah, bekerja di pasar luar dan di stesen bas.

“Hidup saya sukar,” katanya, bekerja di bawah pohon yang teduh dengan pemandangan mata dari kawasan kejiranan yang dihuni oleh ibu tunggal dan anak-anak mereka yang memakai kain koyak serta kekurangan air di rumah.

“Saya melihat mereka dan saya melihat diri saya sendiri,” katanya.

Peru adalah salah sebuah negara Amerika Latin yang paling parah akibat kemelesetan yang disebabkan oleh wabak virus. Produk domestik kasarnya telah menyusut 12 peratus tahun ini, kadar melebihi Amerika Syarikat, Brazil, Mexico dan Argentina, menurut Bank Dunia.

Setiap hari, jumlah korban meningkat di Peru, di mana para pegawai melaporkan pada hari Khamis lalu sejumlah 7,400 kematian dan lebih dari 244,000 orang jatuh sakit.

Seperti ribuan perniagaan di Peru, kedai gunting rambut Yacahuanca yang disebut ‘D Barrio Shop’ menutup pintunya pada 16 Mac lalu di bawah perintah lockdown. Sejak itu, dia menyaksikan kewangan peribadinya terjejas. Tetapi dia menolaknya, memutuskan untuk menolong orang lain dengan kemahiran yang dimilikinya.

Menyapa setiap pelanggan, Yacahuanca melabuhkan mereka dengan jubah putih yang dihiasi dengan potret raksasa penyanyi salsa kegemarannya, Hector Lavoe, membawakannya kenangan tentang muzik yang selalu dimainkannya di kedainya.

“Saya penggemar muziknya,” kata Yacahuanca. “Dia bernyanyi tentang realiti kehidupan, kesedihan dan kegembiraan.”

Peru mempunyai kira-kira 150,000 tukang gunting rambut, dan Yacahuanca serta beberapa yang lain menawarkan perkhidmatan mereka kepada mereka yang sangat memerlukan tanpa sebarang bayaran.

Berjalan kaki atau memanggil teksi motosikal seminggu sekali, dia menjelajah ke kawasan kejiranan yang memerlukan, termasuk beberapa tempat di mana beberapa orang kelaparan mulai menular. Pada setiap perjalanan, dia mengikuti rutin, menetapkan kerusi kayu tua sebagai kerusi tukang gunting sementara dan menawarkan perkhidmatannya. Kebanyakan orang bertanya dua kali apabila mereka tidak percaya potongannya adalah percuma.

“Saya memberitahu mereka, pasti,” katanya. “Itu dari hati saya.” – AP