Tukang masak Botswana didik kanak-kanak soal kemahiran hidup

GABORONE – Tukang masak tempatan Gobonaone Modisane selalu tahu apa yang mahu dilakukannya dengan kehidupannya sejak usia muda.

Wanita berbakat bukan sahaja seorang tukang masak tetapi dia juga berusaha dalam bidang keusahawanan yang dikaitkan dengan kemahirannya.

Bersemangat tentang makanan sejak usia muda, tukang masak tempatan itu membesar menolong ibunya menyediakan makanan di dapur.

“Ibu bapa saya membenarkan saya bermain dengan semua jenis makanan dan saya akan mencuba adunan dan resipi baharu,” katanya dalam temu bual dengan Xinhua.

Modisane merupakan pengasas Young Chefs Academy dan dia kini mengendalikan Nqoosa Development Center di Botswana. Modisane, yang lulus dalam Pendidikan Khas dan Home Economics di University of Botswana, memulakan perniagaan sekolah masakannya pada tahun 2010.

Kelihatan Gobonaone Modisane mengajar kanak-kanak memasak di dalam kelasnya. – Xinhua

“Saya selalu tahu saya suka bekerja dengan kanak-kanak dan memasak. Saya melihat jurang dalam pasaran kerana ibu bapa sibuk, kanak-kanak di sekolah dan tidak ada yang mengajar mereka kemahiran hidup. Pada masa lalu ibu bapa kita akan menurunkan resipi dan kemahiran keluarga kepada kita, tetapi sekarang kemahiran itu hampir pupus kerana kekangan masa,” kata tukang masak berusia 37 tahun itu.

Setelah melakukan kajian, dia terjumpa Young Chefs Academy, sebuah francais antarabangsa yang mengajar kanak-kanak kemahiran memasak dan teknik memasak. Akademi tempatan dibuka dengan hanya dua pekerja dan lima kanak-kanak. Setelah menjalankan perniagaan selama hampir enam tahun, Modisane berdepan beberapa cabaran.

“Di sekolah kulinari, kami hanya terhad untuk memasak dan tidak membenarkan kami melakukan apa-apa lagi, jadi saya memilih untuk menjenamakan semula dan membina Pusat Perkembangan Nqoosa. Melalui ini saya mahukan tempat yang dapat melihat perkembangan kanak-kanak dan penggunaan kemahiran yang berbeza secara menyeluruh dan bukannya memasak sahaja,” kata Modisane.

Dia memulakan operasi di Pusat Pembangunan Nqoosa pada tahun 2019. “Di Nqoosa kami dapat membantu melatih, mengasuh dan membesarkan kanak-kanak dalam pelbagai aspek kehidupan mereka dan menggunakan kemahiran yang telah saya peroleh sebagai usahawan, guru dan pemimpin,” katanya.

Pusat itu telah berkembang dengan pesat dan terdapat kira-kira 40 pelajar biasa, tiga pekerja dan mereka telah mencipta resipi dan kurikulum mereka sendiri.

Setakat ini, pusat itu menerima 1,000 kanak-kanak. Pelajar berumur empat hingga 18 tahun diajar kemahiran hidup dan teknik memasak setiap minggu.

“Pekerjaan ini memberi saya kesempatan untuk memperkasakan kehidupan golongan muda, untuk membantu mereka membuat keputusan yang bijak dan berseronok pada masa yang sama,” tambahnya.

Selama bertahun-tahun, Modisane telah memenangi anugerah termasuk Young Woman of Year dan Innovator of the Year yang ditawarkan oleh Business Association of Botswana.

Pada masa ini, pusat itu terus beroperasi walaupun semasa tengah pandemik COVID-19, dan kanak-kanak menghadiri kelas secara syif kerana ada yang datang pada kelas pagi dan petang.

Beberapa hidangan kegemaran yang disukai kanak-kanak termasuklah piza dan biskut sorgum bersama topping. 

Modisane mengatakan dia merancang untuk melancarkan buku resipi dan kelas memasak maya sendiri untuk mengembangkan perniagaannya. – Xinhua