Tunang Khashoggi saman Putera Mahkota Saudi

WASHINGTON, 21 OKT – Tunang kepada Jamal Khashoggi semalam memfailkan saman terhadap Putera Mahkota Arab Saudi dan pegawainya di mahkamah Amerika Syarikat (AS) bagi menuntut pembelaan susulan insiden pembunuhan kejam wartawan berkenaan di Istanbul dua tahun lalu.

Hatice Cengiz dan kumpulan hak asasi manusia yang ditubuhkan Khashoggi sebelum kematiannya, Demokrasi Untuk Dunia Arab (DAWN), menamakan Mohammed bin Salman dan 28 lagi individu lain berikutan kematian wartawan yang menetap di AS itu pada 2 Oktober 2018.

Cengiz menuntut ganti rugi bagi kecederaan peribadi dan kerugian kewangan atas kematian Khashoggi, manakala DAWN berkata, ia bermatlamat menuntut keadilan di atas kehilangan pengasas mereka.

“Pembunuhan kejam Khashoggi mengejutkan masyarakat di seluruh dunia.

“Tujuan pembunuhan itu jelas bagi menghentikan perjuangan Khashoggi di AS yang secara prinsipnya adalah Pengarah Eksekutif DAWN di AS, untuk reformasi demokrasi di dunia Arab,” memetik kenyataan saman berkenaan.

Khashoggi dibunuh di dalam konsulat Arab Saudi di Turki dan mayatnya dikerat kepada beberapa bahagian dan dibuang oleh sepasukan Arab Saudi yang didakwa diarahkan oleh orang kanan putera mahkota.

Dia hilang dan dilaporkan dibunuh ketika memasuki konsulat Arab Saudi di Istanbul pada 2 Oktober lalu, namun mayatnya masih belum ditemui. – AFP

Gambar fail menunjukkan Hatice Cengiz, tunang Jamal Khashoggi, menghadiri Festival Filem Zurich di Zurich, Switzerland. – AP