Tunisia semai benih tradisional lebih tahan perubahan iklim

JEDAIDA, TUNISIA – Para petani Tunisia beralih ke masa lalu untuk memastikan masa depan dengan menanam benih asli ketika negara Afrika Utara menderita pada ketika musim kemarau, penyakit dan perubahan cuaca.

Benih-benih tradisional berasal dari warisan genetik yang paling sesuai dengan alam sekitar, kata Maher Medini, dari National Gene Bank Tunisia, yang mempromosikan pembangunan pertanian lestari di negara ini.

“Ia adalah tempat simpanan beratus-ratus gen, jika silap berusia ribuan tahun,” kata Medini, sambil menambah benih lebih tahan terhadap kesan pemanasan global yang semakin meningkat.

Perubahan iklim menyebabkan variasi hujan, suhu dan kelembapan yang mencabar, menimbulkan penyakit pada tanaman, katanya.

“Asas penyesuaian adalah kepelbagaian,” kata Medini.

Variasi gandum yang dikembangkan pada tahun 1980an diserang penyakit di Tunisia, tetapi para petani mengatakan variasi tradisional nampaknya lebih tahan. Pada masa lalu, dengan menggunakan benih asli, petani Tunisia menyisihkan sebahagian kecil hasil tuaian untuk disemai pada musim berikutnya.

Gambar menunjukkan ladang gandum, di wilayah pertanian Jedaida, sekitar 30 kilometer barat laut ibu kota Tunisia. – AFP
Petani Tunisia kelihatan menuai gandum. – AFP

Tetapi pengembangan benih hibrid atau genetik yang diubah menghasilkan tuaian yang lebih baik, dan jenis asli sebahagian besarnya tidak dapat digunakan.

Satu masalah adalah benih dari variasi baharu tidak dapat ditanam kembali, dan petani harus membeli lebih banyak benih setiap tahun. Sekarang beberapa petani melihat kaedah yang digunakan oleh nenek moyang mereka.

Mohamed Lassad ben Saleh bertani di wilayah pertanian Jedaida, sekitar 30 kilometer barat laut ibu kota Tunis. Lapan tahun yang lalu dia beralih menanam pelbagai jenis gandum tradisional, yang dikenal sebagai Al-Msekni. Di ladangnya, penuaian sekarang sedang berlangsung. Gandum yang dituai dari setiap hektar ditimbang secara berasingan, sehingga produktiviti setiap petak dapat dikira.

“Hasilnya baik,” kata Ben Saleh.

Hasil yang unggul

Ketika bertemu dengan petani lain, dia memberitahu mereka bagaimana benih tradisionalnya dilaksanakan. Purata nasional dalam beberapa tahun terakhir adalah 1.4 hingga 2 tan hektar, sementara Ben Saleh mengatakan hasilnya lima tan. Ben Saleh melaporkan benihnya lebih tahan terhadap kekeringan dan penyakit, yang bermaksud dia tidak perlu menggunakan racun perosak sebanyak itu.

“Variasi baharu lemah dan cepat berkulat,” katanya.

Dengan kebanyakan petani membeli benih baharu setiap musim, negara ini mengimport 70 peratus hingga 80 peratus benihnya setiap tahun.

“Kembali kepada benih tempatan atau asli adalah salah satu syarat yang diperlukan untuk mencapai kedaulatan makanan,” kata Aymen Amayed, seorang penyelidik dalam dasar pertanian.

Organisasi Makanan dan Pertanian PBB telah memberi amaran terhadap peningkatan penggunaan benih hibrid, dan menganggapnya sebagai ancaman bagi variasi asli dan warisan genetik tempatan.

FAO menganggarkan sejak abad yang lalu, sekitar tiga perempat kepelbagaian tanaman dunia telah hilang. Tetapi bank gen Tunisia berusaha untuk ‘merebut kembali warisan genetiknya’.

Sejak tahun 2008, ia telah mengumpulkan benih tradisional daripada petani, dan juga berusaha untuk mendapatkan kembali benih Tunisia asli yang tersimpan di bank gen di seluruh dunia. Setakat ini, ia dapat mengembalikan lebih daripada 7,000 sampel benih dari pokok buah-buahan, bijirin dan sayur-sayuran dari lebih 11,000 yang terdapat di seluruh dunia. Benih ini sekali lagi ditanam di tanah Tunisia.

M’barek Ben Naceur, ketua bank gen nasional, mengatakan lebih daripada 400 petani telah dipujuk untuk menggunakan benih ini, dan jenis lama seperti Al-Msekni dan Al-Mahmoudi disemai lagi.

“Benih-benih ini adalah keturunan dari tanah ini, dan mereka mengetahuinya,” kata Ben Naceur.

“Variasi kami telah terbiasa dengan kenaikan suhu dan kekeringan selama ribuan tahun, jadi mereka akan menentang perubahan iklim dan kenaikan suhu,” tambahnya.

Laporan bulan lalu oleh Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim PBB menunjukkan dengan tegas iklim berubah lebih cepat daripada yang ditakuti sebelumnya, dan kerana aktiviti manusia.

Bulan Ogos menyaksikan suhu pecah rekod di Tunisia, merkuri mencapai 48 darjah Celsius pada tengah hari, memecahkan rekod tertinggi ibu negara sebelumnya 46.8 darjah pada tahun 1982.

“Antara sekarang dan 2050, suhu di dunia akan meningkat antara 1.8 dan dua darjah,” kata Ben Naceur.

“Dan tahun 2050 tidak begitu jauh. Variasi yang tidak tahan akan hilang.” – AFP