Tunjuk perasaan di Lubnan selepas letupan dahsyat

BEIRUT, 9 OGOS – Penunjuk perasaan Lubnan berang dengan kelalaian pegawai yang disalahkan ke atas letupan di Beirut yang sangat dahsyat telah bersumpah hari ini untuk kembali melakukan tunjuk perasaan setelah pertempuran semalam di mana mereka menyerbu beberapa kementerian.

“Bersiap kerana kemarahan kita tidak akan berakhir dalam satu hari,” amaran satu pesanan yang ditularkan di media sosial sebagai tindak balas terhadap letupan kekuatan seperti gempa bumi pada Selasa lalu mengenai simpanan bahan kimia industri yang besar.

Seruan untuk tunjuk perasaan baharu dilakukan ketika Presiden Perancis Emmanuel Macron di Paris mengawasi persidangan penderma yang disokong PBB untuk mengumpulkan bantuan bagi Lubnan, sebuah negara yang sudah terperangkap dalam krisis ekonomi yang menyakitkan.

Di Beirut, kemarahan di jalanan telah menggegarkan kerajaan Perdana Menteri Hassan Diab, yang menyaksikan pengunduran kabinet pertamanya ketika menteri Informasi, Manal Abdel Samad, meletakkan jawatan hari ini.

“Setelah bencana besar di Beirut, saya mengumumkan pengunduran diri saya dari kerajaan,” katanya, meminta maaf kepada warga negara kerana telah gagal.

Pegawai negeri Lubnan telah lama bertolak ansur dengan bukti mengejutkan bagi banyak orang Lubnan yang memprotes di negara.

Angka kematian akibat letupan daripada simpanan ammonium nitrat yang lama diabaikan berjumlah 158 orang, dengan 60 orang masih dilaporkan hilang, dan 6,000 cedera yang mengejutkan dunia, banyak kaca berkecai ketika gelombang kuat melanda kota itu.

Letupan itu, yang membuat kepulan asap tebal mengingatkan seperti bom atom, meninggalkan kawah sedalam 43 meter (141 kaki) di pelabuhan Beirut, kata seorang pegawai keselamatan yang memetik pakar Perancis yang bekerja di kawasan bencana.

Suasana itu sangat menyedihkan dan mengundang rasa marah di Beirut, sehari selepas ramai yang terkorban telah dikebumikan dan ketika ribuan penunjuk perasaan mengadakan bantahan anti-kerajaan terbesar yang telah dilihat di negara itu dalam beberapa bulan. – AFP

Penunjuk perasaan Lubnan ketika mereka menuju ke arah pasukan keselamatan semasa pertempuran di pusat bandar Beirut semalam, berikutan demonstrasi terhadap kepemimpinan politik yang mereka salahkan atas letupan dahsyat yang mengorbankan lebih dari 150 orang di Beirut. – AFP