Tunjuk perasaan kumpul hampir 10,000

BANGKOK, 16 OGOS – Bantahan antikerajaan di Thailand telah mengumpulkan kira-kira 10,000 orang hari ini, kata polis, tunjuk perasaan politik terbesar yang kerajaan itu pernah saksikan selama bertahun-bertahun ketika gerakan prodemokrasi mengukuhkan langkah.

Kumpulan-kumpulan yang diketuai para pelajar mengadakan bantahan hampir setiap hari di seluruh negara sejak beberapa bulan kebelakangan untuk mengecam Perdana Menteri Prayut Chan-O-Cha – bekas ketua tentera yang mengetuai rampasan kuasa 2014 – dan pentadbirannya yang menyokong ketenteraan.

Pada malam ini para pembantah – yang menuntut reformasi demokratik besar-besaran – telah menyelubungi persimpangan sibuk sekitar Monumen Demokrasi Bangkok, yang dibina untuk menandakan revolusi 1932 yang menamatkan fahaman kuasa mutlak diraja.

Polis mengepung sekitar jalan utama untuk menghentikan lalu lintas yang datang dan para pegawai di Biro Polis Metropolitan Bangkok memberitahu AFP saiz khalayak ramai bertambah 10,000 pada 6 petang.

Perhimpunan di Monumen Demokrasi adalah yang terbesar kerajaan itu saksikan sejak Prayut melakukan pemberontakan kilat pada 2014.

Ketegangan telah meningkat dua minggu lalu dengan pihak berkuasa menangkap tiga aktivis. Mereka dibebaskan atas ikat jamin selepas didakwa menghasut dan melanggar peraturan koronavirus.

Mereka diberitahu untuk tidak mengulang kesalahan namun seorang daripada mereka – ketua pelajar Parit Chiwarak – tiba di kawasan bantahan hari ini diapit oleh para penyokong yang bersorak. – AFP

Para pembantah antikerajaan memancarkan lampu telefon mereka semasa perhimpunan di Monumen Demokrasi di Bangkok pada 16 Ogos. – AFP