Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Turbo Trekker team juara pertandingan NBT brunei

  Oleh Ak Zaki Kasharan – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 10 SEPT – Turbo Trekker Team muncul juara dalam pertandingan pencarian harta karun NBT Brunei ke-17 yang bermula dan berakhir di Pusat Kesenian Sekolah Antarabangsa Jerudong (JIS), hari ini.

  Selaku juara, pasukan berkenaan memenangi tiket pergi balik ke London, manakala itu di tempat kedua, Motor Mavericks memenangi tiket pergi balik ke Jepun dan pasukan di tempat ketiga iaitu All Too Wheel Team membawa pulang tiket pergi balik ke Bangkok.

  Sementara itu, pasukan di tempat keempat hingga 15 juga membawa pulang hadiah-hadiah menarik berupa baucar membeli-belah, penginapan, peralatan elektronik dan banyak lagi.

  Bukan itu sahaja, terdapat juga hadiah untuk pemenang dalam enam kategori, seperti Pasukan Pakaian Terbaik, Kereta Berhias Terbaik, Pasukan Paling Kreatif, Kereta Lexus Tertua, Kereta Toyota Tertua, dan Anugerah Golden Aim.

  Hadir pada acara itu dan menyampaikan hadiah ialah Pengurus Besar Jualan Kanan NBT Brunei, Leong Cheng Soon serta pegawai pengurusan dan kakitangan NBT Brunei.

  Turbo Trekker Team dinobatkan pemenang bagi pencarian harta karun NBT Brunei yang bermula dan berakhir di Pusat Kesenian JIS, kelmarin. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
  Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
  Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
  Antara peserta yang hadir pada majlis penyampaian hadiah yang berlangsung di JIS. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan

  Dengan tema Down Memory Lane, pertandingan itu disertai 600 orang peserta terdiri daripada pemilik kereta Toyota dan Lexus, yang bersaing sesama mereka di sekitar Daerah Brunei dan Muara.

  Menurut NBT, ia bukanlah satu perlumbaan kerana kereta terpantas mungkin tidak menang di samping penekanan juga diberikan pada keselamatan jalan raya.

  Sama seperti dalam Treasure Hunt NBT terdahulu, yang bermula sejak 1992, pasukan yang terdiri daripada dua atau empat peserta dikehendaki menyelesaikan aktiviti yang memerlukan kerja berpasukan, berfikir di luar kotak, menyelesaikan teka-teki, mentafsir atau mentafsir petunjuk dan melengkapkan cabaran fizikal yang menyeronokkan mengikut tema.

  Jelas sekali, pengurusan masa adalah penting, kerana pasukan terpantas kembali ke garisan penamat mungkin tidak semestinya menjadi pemenang. Pemenang juga mesti mempunyai jawapan yang paling tepat dan telah menemui ‘harta karun’ yang paling banyak untuk memenangi hadiah yang menakjubkan.

  NBT dengan kerjasama penyelaras acara, Timeout Solutions, Malaysia, telah mereka bentuk Treasure Hunt 2023 ini dengan penekanan khusus pada keseronokan untuk semua peserta sepanjang perjalanan sehinggalah kembali ke titik penamat di JIS.

  Untuk meningkatkan penglibatan peserta sebelum hari pencarian harta karun, NBT Brunei turut menganjurkan beberapa trivia dan kuiz di platform media sosial termasuk meneka imej, meneka tema, menyelesaikan mesej, menyahkod perkataan dan cabaran video.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...