Turki beri amaran Greece, ‘elak pilih jalan kehancuran’

ISTANBUL, 26 OGOS – Presiden Recep Tayyip Erdogan hari ini memberi amaran bahawa Turki tidak akan membuat ‘konsesi’ di timur laut Mediterranian dan mengatakan kepada Greece agar mengelak mengambil langkah yang dapat menyebabkan ‘kehancurannya’.

Ucapannya muncul beberapa jam setelah Athens mengatakan akan melancarkan latihan ketenteraan hari ini dengan Perancis, Itali dan Cyprus di rantau itu, di mana ketegangan antara kedua-dua negara telah semakin meningkat dalam beberapa minggu terakhir.

“Di Mediterranian, Aegean dan Laut Hitam, Turki akan mendapatkan apa yang benar-benar milik kita,” kata Erdogan di wilayah timur Mus semasa ulang tahun Peperangan Malazgirt 1071 di mana tentera Uthmaniyyah mengalahkan Bizantium.

Kemenangan itu diraikan dengan semangat yang semakin meningkat di Turki dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan tahun ini tidak berbeza dengan penonton yang hadir melakukan penjarakan fizikal mendengarkan kepada ucapan Erdogan.

“Kami tidak mengambil wilayah, kedaulatan dan kepentingan orang lain, tetapi kami tidak akan membuat konsesi atas hak milik kami,” katanya dalam ucapan yang disiarkan di televisyen.

“Kami mengajak rakan sejawat kami untuk mengubah cara mereka dan menghindari kesalahan yang akan menjadi jalan kehancuran,” tambah Erdogan dalam kenyataan tegas kepada sekutu NATO, Greece.

“Kami mahu semua orang melihat Turki tidak lagi menjadi negara kesabaran, kesungguhan dan keberaniannya yang sering diuji.

“Sekiranya kita mengatakan bahawa kita akan melakukan sesuatu, kita akan melakukannya, dan kita akan membayar harganya,” katanya.

Greece dan Turki berbalah mengenai isu-isu penting termasuk migrasi dan warisan Byzantine di Istanbul, sebelum ini dikenali Constantinople. – AFP

Kapal perang Itali, ITS Durand De La Penne (kiri) bersama dengan kapal frigat Turki TCG Goksu dan TCG Fatih melakukan latihan maritim di Mediterranean Timur pada 25 Ogos 2020. – AP