Turki bincang perluas kuasa presiden

ISTANBUL, 9 Jan – Parlimen Turki hari ini mula membahaskan draf perlembagaan baru yang berkontroversi bertujuan untuk memperluaskan kuasa jawatan presiden di bawah Recep Tayyip Erdogan yang dijangka akan dimasukkan ke dalam referendum sebelum musim bunga.

Perlembagaan baru yang akan menggantikan undang-undang asas disediakan selepas rampasan kuasa tentera Turki 1980, bertujuan untuk buat kali pertama sistem presiden untuk memerintah republik yang direka dari Empayar Uthmaniyyah.

Pengkritik mendakwa bahawa langkah itu adalah sebahagian daripada peningkatan kuasa oleh Erdogan, untuk pemerintah mutlak berikutan dengan peristiwa pemberontakan yang gagal pada bulan Julai.

Tetapi Erdogan dan pemerintah Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) berkata, sistem itu akan membawa Turki bersama negara-negara seperti Perancis dan Amerika Syarikat dan memerlukan kecekapan kerajaan.

Perbahasan pada perlembagaan baru 18-artikel akan bermula di bahagian parlimen selepas draf telah dipersetujui oleh suruhanjaya Parlimen menjelang Tahun Baru. – AFP