Tuesday, November 29, 2022
22.6 C
Brunei

-

Turki desak ratusan pelarian pulang ke Syria

ISTANBUL, 24 OKT – Beratus-ratus lelaki dan kanak-kanak lelaki Syria telah ditahan, dipukul dan dikembalikan secara paksa ke negara mereka oleh pihak berkuasa Turki dalam tempoh enam bulan, kata kumpulan hak asasi manusia terkemuka hari ini.

Layanan pendatang yang tinggal di Turki di bawah perlindungan sementara adalah melanggar undang-undang antarabangsa, kata Human Rights Watch yang berpangkalan di New York dalam satu laporan.

Kerajaan Turki pada masa lalu telah menolak tuduhan memulangkan pelarian secara paksa ke Syria. Turki menempatkan populasi pelarian terbesar di dunia, kebanyakannya seramai 3.6 juta rakyat Syria yang melarikan diri dari perang selama sedekad di negara mereka.

Human Rights Watch berkata rakyat Syria yang dihantar pulang memberitahu penyelidik bahawa pegawai Turki menangkap mereka di rumah, tempat kerja dan di jalanan. Mereka kemudiannya ditahan dalam keadaan yang teruk, dengan kebanyakan menderita dipukul dan didera, dan dipaksa menandatangani dokumen yang bersetuju secara ‘secara sukarela ’kembali ke Syria.

Selepas digari di sempadan Syria, perjalanan kadang-kadang mengambil masa sehingga 21 jam dengan mereka dipaksa menyeberang, kata pelarian Syria.

“Pelanggaran undang-undang antarabangsa pihak berkuasa Turki telah mengumpulkan ratusan pelarian Syria, malah kanak-kanak yang tidak ditemani, dan memaksa mereka kembali ke utara Syria,” kata Nadia Hardman, penyelidik hak pelarian dan pendatang di Human Rights Watch.

Prinsip undang-undang, yang mana Ankara terikat dengan perjanjian antarabangsa, melarang pemulangan sesiapa sahaja ke tempat di mana mereka akan menghadapi risiko sebenar penganiayaan, penyeksaan atau ancaman kepada kehidupan.

Siasatan Suruhanjaya PBB mengenai Syria berkata pada bulan lalu bahawa Syria tidak selamat untuk orang yang pulang. – AP

Gambar fail menunjukkan pendatang Syria bersama anak-anaknya di hadapan tempat perlindungan mereka di daerah Ulus, bahagian lama ibu kota Ankara, Turki. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -