Turki, Libya tandatangani perjanjian ketenteraan

ISTANBUL, 28 NOV – Turki telah menandatangani perjanjian ketenteraan lewat kelmarin dengan pemerinta-han yang diiktiraf Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu, Libya, berikutan pertemuan dengan Presiden Recep Tayyip Erdogan di Istanbul, sumber daripada pejabatnya dipetik sebagai berkata.

Erdogan bertemu dengan ketua Kerajaan Kebangsaan Accord (GNA), Perdana Menteri Fayed al-Sarraj, untuk menandatangani perjanjian mengenai keselamatan dan kerjasama ketenteraan, serta bidang kuasa maritim.

“Kami yakin kami akan memperbaiki keadaan keselamatan untuk rakyat Libya bersama-sama,” kata Fahrettin Altun, pengarah komunikasi di pejabat presiden Turki, menulis di Twitter.

Beliau menyeru negara lain untuk menyokong GNA. “Kestabilan Libya sangat penting untuk keselamatan Libya, kestabilan serantau, dan pencegahan keganasan antarabangsa,” kata Altun. Perjanjian itu datang walaupun panggilan daripada Liga Arab – yang termasuk Libya – untuk mengakhiri kerjasama dengan Turki sebagai protes terhadap serangan ketenteraannya terhadap pasukan Kurdis di Syria bulan lepas.

Libya telah terdepan dengan kekacauan sejak pemberontakan yang disokong NATO yang menggulingkan dan membunuh diktator Muammar Gaddafi pada tahun 2011. – AFP