Turki tingkat langkah-langkah menentang pencemaran laut

ISTANBUL – Kapten Ahmet Bal berlayar bersama anak buahnya setiap pagi untuk mengumpulkan semua jenis sampah di laut bandar terbesar di Istanbul, Turki.

“Angin dari selatan adalah mimpi buruk bagi kami kerana Istanbul sangat tenang di selatan,” kata kapten kepada Xinhua sambil memantau permukaan laut di Golden Horn, sebuah laluan masuk di pintu masuk selatan Selat Bosphorus.

“Bagi kami, ini adalah amaran merah kerana angin mengangkut sampah dari bahagian selatan Laut Marmara dalam sekelip mata,” tambahnya.

Syarikat Industri dan Perdagangan Alam Sekitar Istanbul (ISTAC), sebuah institusi perbandaran, baru-baru ini meningkatkan usahanya untuk menghapuskan pencemaran persekitaran laut disebabkan sampah kapal dan pembangunan bandar dan perindustrian.

Pasukan ISTAC membersihkan sampah di Laut Marmara, Laut Hitam, dan Selat Bosphorus sepanjang masa dengan 11 kapal pembersih di bandar ini yang berpenduduk lebih daripada 16.5 juta orang.

Syarikat Industri dan Perdagangan Alam Sekitar Istanbul (ISTAC), sebuah institusi perbandaran, baru-baru ini meningkatkan usahanya untuk menghilangkan pencemaran persekitaran laut yang disebabkan oleh sampah kapal dan pembangunan bandar dan perindustrian. – Xinhua
Kelihatan kapal pembersih di laut Istanbul, Turki. – Xinhua

Dermaga Eminonu, dipenuhi dengan pelancong, pemancing, dan penjual roti ikan di kawasan Golden Horn dan Ortakoy di sepanjang pantai Bosphorus adalah antara lokasi di mana pencemaran laut semakin teruk.

Laut Marmara, laut dalam di selatan kota, telah lama berjuang terhadap pembandaran dan pembuangan sampah industri yang tidak terkawal.

Pada bulan Jun, laut ditutup dengan bahan seperti lendir, juga dikenal sebagai snot laut atau mucilage, memaksa pihak berkuasa melancarkan operasi pembersihan maritim yang paling komprehensif dalam sejarahnya.

Aysen Erdincler, ketua Jabatan Perlindungan dan Pembangunan Alam Sekitar di Perbandaran Metropolitan Istanbul, mengatakan kapal nelayan, kapal layar, kapal tangki, kapal transit, dan kapal di bawah pemeliharaan limbungan kapal mengakibatkan pencemaran berleluasa di Laut Marmara.

“Jumlah dan kepelbagaian spesies hidup telah menurun, dan berlakunya kehilangan habitat dan biodiversiti yang signifikan di Laut Marmara, yang telah menjadi kolam sampah,” kata Erdincler kepada Xinhua dalam wawancara bertulis.

Memetik pernyataan dari sidang kemuncak baru-baru ini mengenai pencemaran laut di Istanbul, Erdincler menyatakan ekosistem Laut Marmara sekarang dipenuhi dengan isu-isu yang berkaitan dengan pencemaran, dan tindakan segera diperlukan dengan pendekatan pengelolaan berdasarkan ekosistem.

Sidang kemuncak itu, yang dihadiri oleh ramai ahli akademik dan pakar, juga membahas isu sampah industri yang dibawa oleh aliran Laut Marmara, yang menambah pencemaran laut yang semakin meningkat. – Xinhua