Twitter, Facebook didenda tidak pindahkan data pengguna

MOSCOW, 14 FEB – Mahkamah di Moscow mendenda Twitter dan Facebook sebanyak 4 juta rubles semalam kerana enggan menyimpan data peribadi warga Rusia dalam server di Rusia, penalti terbesar yang dikenakan ke atas syarikat teknologi Barat di bawah undang-undang penggunaan internet.

Denda hampir AS$63,000 adalah denda lima angka pertama yang dikenakan ke atas syarikat-syarikat berteknologi sejak Rusia mengguna pakai peraturan undang-undang yang bermula pada tahun 2012 yang bertujuan mengetatkan cengkaman kerajaan ke atas aktiviti dalam talian. Satu peruntukan diperlukan syarikat teknologi untuk menyimpan server di Rusia untuk menyimpan maklumat peribadi yang mereka kumpulkan dari warga Rusia. Pengawal internet Rusia, Roskomnadzor, telah mencuba selama beberapa tahun untuk memaksa syarikat besar seperti Facebook, Twitter dan Google untuk memindahkan data pengguna Rusia itu.

Mengulas mengenai keputusan mahkamah, Roskomnadzor berkata Twitter dan Facebook masing-masing akan dikenakan denda sebanyak 18 juta rubles jika mereka tidak mematuhinya tahun ini.

Tahun lepas, Twitter dan Facebook didenda AS$47 juta masing-masing kerana melanggar peraturan data peribadi yang sama. Hukuman tidak memberi kesan kepada kedua-dua syarikat, jadi pada bulan Disember pihak berkuasa Rusia menambah denda tersebut.

Undang-undang membenarkan perkhidmatan dalam talian yang tidak mengikut keperluan penyimpanan data untuk diharamkan dari Rusia. Hanya rangkaian sosial LinkedIn yang telah disekat setakat ini. Telahpun difahamkan bahawa sekatan Facebook atau Google akan menimbulkan kemarahan orang ramai apabila pihak berkuasa mengambil langkah tersebut. – AP

Logo Twitter dipaparkan di Bursa Saham New York. Twitter melaporkan bahawa pendapatan bersih suku keempatnya merosot kepada AS$119 juta daripada AS$255 juta dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya tetapi jumlah pengguna harian meningkat. – AFP