Twitter, TikTok bincang potensi kerjasama

NEW YORK, 9 OGOS – Twitter sedang dalam perbincangan awal bagi sebarang kemungkinan untuk bekerjasama dengan TikTok, Wall Street Journal melaporkan kelmarin, selepas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump mengatakan dia bakal menyekat aplikasi tersebut, dan menyebutnya sebagai ancaman bagi keamanan kebangsaan.

Trump menyatakan pada Khamis bahawa aplikasi video TikTok dan rangkaian sosial WeChat yang popular ‘mengancam keselamatan negara, dasar luar negeri, dan ekonomi AS.’ Dalam perintah eksekutif, Trump memberi tempoh selama 45 hari kepada penduduk AS untuk menghentikan sebarang perniagaan dengan platform itu, dengan menetapkan tarikh akhir penjualan TikTok oleh firma induknya ByteDance.

Dia juga menuntut agar sebahagian besar penjualan diserahkan kepada Perbendaharaan AS. Microsoft telah menjadi penyokong utama TikTok, mengatakan bahawa pihaknya sedang dalam perbincangan untuk membeli operasi syarikat AS, Kanada, Australia dan New Zealand.

The Financial Times melaporkan pada Khamis bahawa Microsoft telah melanjutkan rundingannya.

Sebagai syarikat yang lebih kecil, Twitter akan mempunyai tawaran jangka panjang untuk TikTok, tetapi platform media sosial percaya bahawa ia akan berada di bawah pengawasan antimonopoli daripada syarikat-syarikat besar seperti Microsoft, kata WSJ, memetik sumber terdekat dengan perbincangan tersebut. – AFP