Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  UAE anjur persidangan minyak, gas

  ABU DHABI, 2 OKT – Presiden Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang dilantik untuk rundingan iklim COP28 Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu akan datang menyeru syarikat minyak dan gas hari ini untuk menjadi ‘pusat kepada penyelesaian’ dalam usaha memerangi perubahan iklim, walaupun ketika industri menambah pengeluarannya untuk menikmati kenaikan harga tenaga global.

  Gesaan Sultan al-Jaber menonjolkan jurang antara aktivis iklim yang was-was mengenai hubungan industrinya dan gesaan beliau untuk mengurangkan secara drastik pelepasan dunia sebanyak separuh dalam tujuh tahun untuk mengehadkan pemanasan global kepada 1.5 darjah Celsius berbanding zaman pra-industri.

  “Itulah peluang utama kita. Ia sebenarnya satu-satunya destinasi kita,” kata al-Jaber.

  Bagaimanapun, beliau menambah, “Kita mesti melakukan ini sementara juga memastikan kemakmuran manusia dengan memenuhi keperluan tenaga penduduk planet yang semakin meningkat.”

  Al-Jaber berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Abu Dhabi Oil Co yang dikendalikan kerajaan, yang mempunyai kapasiti mengepam 4 juta tong minyak mentah sehari dan berharap untuk mencapai 5 juta tong sehari.

  Beliau juga mengeluarkan gesaan tersebut pada Pameran dan Persidangan Petroleum Antarabangsa Abu Dhabi, yang menghimpunkan pemain terbesar dalam industri minyak dan gas.

  Sementara persidangan tahun ini telah disifatkan sebagai memfokuskan pada ‘menyahkarbon lebih cepat bersama-sama’, acara ini terutamanya mengenai penggerudian, pemprosesan dan penjualan bahan api pelepasan karbon yang memacu perubahan iklim – yang telah mencetuskan iklim ekstrem yang lebih teruk dan lebih kerap seperti ribut, kemarau, banjir dan kebakaran hutan.

  Al-Jaber sendiri telah berulang kali berkata dunia mesti bergantung kepada minyak dan gas untuk jangka masa terdekat demi merapatkan jurang itu. – AP

  Sultan Al-Jaber menyampaikan ucapan semasa persidangan minyak dan tenaga ADIPEC di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang...