UAE meterai kontrak bina lima stesen janakuasa solar

BAGHDAD, 7 OKT – Iraq telah menandatangani kontrak dengan pemaju tenaga yang boleh diperbaharui bertempat di UAE untuk membina lima kilang tenaga solar di negara kaya dengan minyak tersebut dengan masalah tenaga kronik, kata syarikat itu.

Penandatanganan itu berlangsung di Baghdad kelmarin antara pegawai Iraq dan ketua eksekutif, Masdar, di hadapan perdana menteri Iraq, Mustafa al-Kadhimi.

Perjanjian itu menuntut kilang-kilang – dengan kapasiti gabungan 1,000 megawatt – akan dikembangkan di wilayah Dhi Qar di selatan Iraq, Ramadi di Iraq tengah, Mosul di utara dan Amarah di tenggara, kata Masdar.

“Langkah ini merupakan tahap pertama yang diambil oleh kerajaan Iraq untuk bergantung pada tenaga alternatif, bersih dan boleh diperbaharui dalam pengeluaran tenaga elektrik dan memenuhi keperluan tenaga Iraq,” menurut kenyataan Iraq yang disiarkan di agensi berita kerajaan, INA.

Iraq berharap perjanjian tersebut dapat membantu mengurangkan jurang bekalan tenaga.

Negara ini merupakan pengeluar minyak utama dengan sumber tenaga yang banyak, tetapi Iraq mengalami gangguan bekalan elektrik di seluruh negara kerana rasuah yang berleluasa, grid usang dan masalah teknikal lain. – AP