Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  Ubah sisa sampah jadi karya seni

  Gambar ANN/China Daily

  TAIYUAN, CHINA – Pada penghujung 1970an, setiap kali loceng berbunyi, Li Zhi, 7, tidak sabar untuk keluar dari bilik darjah dengan beg galasnya. Dia segera menuju ke tiga tempat pembuangan sampah yang terletak di timur, barat dan utara kampungnya di Taiyuan, wilayah Shanxi.

  Bagi Li, ini bukan timbunan sampah biasa, melainkan harta karun baginya. Dia akan mengambil barang terbuang termasuk tong logam, hos getah, skru, rantai basikal dan jam lama.

  “Semasa perayaan, penduduk kampung akan membuang banyak barangan rumah, menjadikannya masa yang sesuai untuk mencari barang buangan. Ketika itulah saya menggali sampah untuk mendapatkan hasil yang banyak,” kenang Li, yang kini berusia 51 tahun.

  Dia mengubah barangan yang kelihatan tidak berharga menjadi bahan mentah yang berpotensi tanpa had, menyusun dan menyimpannya dengan teliti dalam tujuh laci khas di rumahnya.

  Pada zaman kekurangan itu, dengan memanfaatkan kepintaran seorang kanak-kanak, dia menggunakan bahan-bahan itu untuk membuat mainannya sendiri seperti model kereta dan senjata, dan apa sahaja yang boleh dibayangkan oleh imaginasinya.

  Arca anjing Li Zhi dibuat daripada bahagian basikal yang dibuang dari pusat kitar semula di Taiyuan, wilayah Shanxi.
  Li Zhi mempunyai semangat untuk menukar sampah menjadi harta dan telah menjadi tukang mahir di Taiyuan, wilayah Shanxi.

  Arca haiwan zodiak Li Zhi, (dari kiri) arnab, kambing, naga, ayam jantan dan ular yang diperbuat daripada logam terbuang dan telah memenangi hadiah emas pada pertandingan reka bentuk kebudayaan dan kreatif yang diadakan di Taiyuan, wilayah Shanxi.

  Setelah bertahun-tahun berlalu, budak lelaki itu dengan bakat mengubah sampah menjadi harta karun telah menjadi seseorang yang mahir. Li terkenal di seluruh komunitinya kerana mencipta arca yang indah daripada sisa logam yang dia selamatkan dari tong sampah berhampiran studionya.

  Baru-baru ini, siri 12 arca haiwan zodiaknya yang diperbuat daripada logam terbuang memberikannya hadiah emas pada pertandingan reka bentuk kebudayaan dan kreatif yang diadakan di Taiyuan.

  Diinspirasikan oleh lukisan tradisional Cina, di mana artis menggunakan teknik berus tangan bebas untuk menyampaikan perasaan atau kesan, bukan menggambarkan subjek yang tepat, Li sebaliknya menangkap semangat dan intipati haiwan, dan bukannya berusaha untuk mendapatkan gambaran fizikal yang tepat dalam karya seninya.

  “Apabila mereka membentuk dan mencipta arca ini, jika saya terperangkap atau mempunyai masa lapang, saya sering bersiar-siar di sekitar medan besi buruk berhampiran, menunggu barang kecil yang dibuang untuk memberikan inspirasi baharu,” katanya.

  Pada masa ini, kira-kira satu pertiga dari mesin-mesin tersebut telah dibongkar dan digunakan untuk ciptaannya.

  Semasa kecil, dia gemar menunggang motosikal, sehingga dia telah menghasilkan lebih daripada 100 model motosikal menggunakan bahagian enjin.

  Dia berminat terhadap estetika perindustrian dan berusaha menggunakan krafnya untuk memberikan kehidupan baharu kepada produk perindustrian yang dibuang.

  “Dalam dunia yang serba pantas ini, apa yang kita ada, adalah pembaziran,” katanya.

  Arca anjing dan monyet yang dibuatnya, terutama dibuat daripada bahagian basikal yang dibuang dari pusat kitar semula.

  Dia berharap dapat mempromosikan kesedaran alam sekitar melalui karyanya dan memberi inspirasi kepada artis atau pelajar lain untuk melihat potensi bahan yang kelihatan tidak berguna dalam mencipta seni.

  Siri patung haiwan Li telah mendapat pujian daripada penonton dan pakar.

  “Siri karya seni ini menggambarkan 12 haiwan zodiak dan walaupun memiliki subjek umum, ia mempamerkan ekspresi yang luar biasa dan memberikan persembahan visual segar kepada tema tradisional,” kata penulis yang berpangkalan di Shanxi, Jie Ziping.

  “Simbolisme dari 12 haiwan zodiak amat berakar umbi dalam budaya kita. Ia mewakili peredaran masa dan sifat kitaran kehidupan, di samping melambangkan daya tahan dan pertumbuhan berterusan. Saya tidak sabar menjangkakan siri karya seni Li seterusnya.

  Saya pasti ia akan membentangkan perspektif yang segar dan tersendiri.”

  Li juga berminat dengan teknik pembuatan perabot tradisional di Shanxi, yang juga merupakan warisan budaya tidak ketara peringkat kebangsaan.

  Dia gemar mengumpul perabot antik dan terpesona dengan tekstur kasar kayu elm China utara.

  Dalam projek akan datang, beliau berharap dapat menggabungkan idea inovatif dengan teknik kelengkapan rumah tradisional untuk mencipta perabot buatan tangan dengan daya tarikan pasaran yang lebih luas. –ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -