Ubahsuai kapal Mayflower II bernilai AS$11 juta

The Mayflower II telah siap dan bersedia untuk perjalanan pulang.

Replika kapal asal Mayflower yang membawa jemaah ke Plymouth, Massachusetts, pada tahun 1620 sedang bersiap sedia untuk memulakan perjalanan dari Connecticut setelah pengubahsuaian selama tiga tahun berjumlah AS$11.2 juta dan beberapa bulan penangguhan disebabkan oleh pandemik COVID-19.

Kapal yang disayangi itu dijadualkan akan ditunda dari limbungan pemuliharaan kapal di Muzium Pelabuhan Mystic ke New London, Connecticut, pada Isnin dalam pelayaran percubaan selama dua minggudi laut sebelum menuju ke pantai.

Kapal bersejarah itu dijadualkan tiba di pelabuhan yang terletak di seberang jalan dari muzium sejarah Plimoth Plantation pada 10 Ogos.

Rancangan asalnya telah membabitkan pelancaran pelayaran pada akhir bulan April dengan beberapa persinggahan di pelabuhan selatan New England sebelum tiba pada Mei.

Gambar fail 6 Jun 2016 menunjukkan orang ramai memenuhi dermaga ketika kapal Mayflower II tiba di Pelabuhan Plymouth di Plymouth, Mass. Setelah menjalani lebih daripada tiga tahun pengubahsuaian besar di Pelabuhan Mystic Connecticut dan beberapa bulan tertangguh kerana wabak COVID-19, replika Mayflower akan meninggalkan Mystic Seaport ke laut di New London, sebelum belayar ke Plimoth Plantation di Massachusetts pada minggu kedua bulan Ogos. – AP
Mike Brittan ketika memeriksa kerja membaiki kapal di dek utama Mayflower II di Mystic Seaport di Mystic, Conn. – AP
Gambar fail pada 3 November 2017 menunjukkan Jamie Kirschne dan Tucker Yaro membersihkan kapal Mayflower II di Mystic Seaport di Mystic, setelah menjalani lebih daripada tiga tahun pengubahsuaian besar di Connecticut. – AP

Ia dijangka termasuk dibawa ke Pelabuhan Boston dengan kapal USS Constitution untuk festival maritim bagi memperingati ulang tahun ke-400 pelayaran Mayflower.

Tetapi rancangan itu dibatalkan kerana wabak COVID-19. Kapal itu kini merancang untuk melakukan dua perhentian, tanpa kehadiran orang ramai atau perayaan. Orang ramai boleh mengikuti perjalanan secara dalam talian.

“Tujuan kami adalah untuk menjaga kru dari wabak tersebut,” kata Kate Sheehan, jurucakap Plimoth Plantation.

“Oleh itu orang ramai tidak dibenarkan untuk menaiki kapal pada bila-bila masa dalam perjalanan. Kami perlu mengambil langkah berhati-hati mengenai pendedahan kru.”

Mayflower II telah menjadi daya tarikan pelancong dan alat pendidikan sejak ia tiba di Plymouth sebagai hadiah dari England pada tahun 1957.

Usaha penstabilan kapal bermula pada tahun 2014, dengan kapal menghabiskan sebahagian tahun di Mystic.

Kerja pemulihan berterusan bermula di muzium pelabuhan pada tahun 2016, dengan hak cipta kapal dari muzium pelabuhan dan pekerja dari Plimoth Plantation terlibat dalam kerja-kerja tersebut.

Reka bentuk kapal berjaya diselamatkan, tetapi hampir 75 peratus kapal itu dalam keadaan baharu, kata Sheehan.

“Papannya telah diganti sepenuhnya dengan 20,000 kaki kayu oak putih dari Denmark yang benar-benar merupakan kayu yang paling cantik yang pernah saya lihat dan yang pernah dilihat oleh kapal yang diubahsuai,” katanya.

Sejak diperbaharui pada tahun 2019, para tukang ukir telah m menyelesaikan kerja-kerja mengecat dan memasang sistem baharu seperti sistem pemadam kebakaran yang canggih.

Rancangan Mayflower II untuk mengambil bahagian dalam perayaan kapal termasuk hari peringatan ulang tahun ke-400 di Provincetown, Massachusetts, pada bulan September telah ditangguhkan.

Untuk bulan-bulan yang tinggal pada tahun ini, kapal itu akan berlabuh di Pilgrim Memorial State Park, kata Sheehan.

“Untuk menandakan kedatangannya dengan mana-mana acara, kami akan melakukannya,” katanya.

“Mayflower cenderung menarik orang ramai, jadi walaupun orang ramai berkumpul, kami akan memberitahu mereka perlu mengikuti garis panduan keselamatan negara mengenai penjarakan fizikal dan pemakaian penutup mulut dan hidung.” – AFP