Uber sasar sifar pelepasan karbon menjelang 2040

WASHINGTON, 9 SEPT – Uber mengatakan semalam bahawa pihaknya berhasrat untuk membina ‘platform pelepasan karbon sifar’ menjelang 2040 dan akan berusaha untuk melakukan semua perjalanan dengan kenderaan elektrik menjelang 2030 di Amerika Syarikat, Kanada dan Eropah.

Syarikat gergasi pengangkutan awam global itu mengatakan bahawa pihaknya mengambil inisiatif untuk membantu memerangi perubahan iklim global dengan mengurangkan pelepasan karbon kenderaan.

“Dunia berada di tahap kritikal, dan kita semua mempunyai peranan untuk menanganinya termasuk Uber,” kata ketua eksekutif Dara Khosrowshahi dalam satu kenyataan.

“Kami akan berusaha untuk membangun platform yang paling cekap, berkarbonat, dan multimodal di dunia untuk mobiliti atas permintaan.

Walaupun kami bukan yang pertama menetapkan matlamat bercita-cita tinggi dalam peralihan ke EV, tetapi kami berhasrat untuk menjadi yang pertama merealisasikannya.”

Gambar fail pada 24 Januari 2020 menunjukkan kenderaan Uber yang dipandu seseorang selepas syarikat itu melancarkan perkhidmatan di Vancouver, British Columbia. Uber menawarkan insentif kepada pemandu untuk beralih kepada kenderaan lebih bersih tanpa pencemaran udara. – AP

Khosrowshahi mengatakan bahawa syarikat San Francisco telah komited untuk melaksanakan dasar sifar pelepasan gas pada tahun 2040 dengan semua perjalanan ditempah di platform kenderaan tanpa pencemaran, transit awam atau kereta api.

Uber mengatakan akan memperluaskan pilihan Uber Green untuk memudahkan pemandu memilih kereta hibrid atau elektrik.

Ia juga berjanji untuk membelanjakan AS$800 juta untuk membantu ratusan ribu pemandu beralih ke EV menjelang 2025, menurut Khosrowshahi.

Dia menambah bahawa walaupun penurunan pencemaran gas akibat pandemik koronavirus, tetapi ia juga diharap dapat memberi manfaat kepada perekonomian.

Langkah Uber menyusul pengumuman pada bulan Jun dari saingan AS Lyft untuk beralih 100 peratus ke kenderaan elektrik menjelang 2030. – AFP